latinica  ћирилица
16/10/2016 |  10:56 ⇒ 20:18 | Аутор: РТРС

Црна Гора- Ухапшена паравојна криминална група, планирали нападе (ФОТО/ВИДЕО)

Црногорско Специјално државно тужилаштво саопштило је да је "план криминалне организације" коју чини 20 држављана Србије осумњичених за тероризам, "био лишавање слободе премијера Црне Горе" Мила Ђукановића након завршетка данашњих парламентарних избора, преноси РТЦГ.
Привођење осумњичених (Фото: rtcg.me) -
Привођење осумњичених (Фото: rtcg.me)

Из Тужилаштва је саопштено да за 20 ухапшених држављана Србије постоји основ сумње да су извршили кривична дјела - стварање криминалне организације у стицају са кривичним дјелом тероризма.

"Основано се сумња да је почетком октобра у Србији и Црној Гори формирана криминална организација, са циљем утицаја на законодавну и извршну власт у Црној Гори. Сумња се да је план ове организације био да у вријеме проглашења резултата на парламентарним изборима, уз употребу оружја, нападну окупљене грађане испред Скупштине Црне Горе и службенике Управе полиције, а да потом заузму просторије Скупштине, с намјером да прогласе изборну побједу одређених политичких партија", саопштено је из ВДТ-а.

"Такође се сумња да је план криминалне организације био лишавање слободе премијера Црне Горе", наводи се даље у саопштењу.

Црногорска полиција ухапсила је 20 држављана Србије због сумње да су на територији Црне Горе починили кривична дјела стварање криминалне организације и тероризам, док још трага за једним лицем из Србије, саопштио је директор Управе полиције МУП-а Црне Горе Славко Стојановић.

"Сумњамо да су ова лица ушла у Црну Гору и имала намјеру да прво преузму аутоматско оружје, а потом да вечерас изврше нападе на институције система, полицију и представнике државних органа, не искључујући могућност напада на високе државне званичнике", навео је Стојановић у саопштењу.

Црногорски медији су објавили да је група са собом унијела и велику количину оружја и експлозива, а да је на челу групе био бивши смијењени шеф жандармерије из Србије Братислав Бата Дикић, који је такође ухапшен.

Дикић, који је тражио да га ословљавају са "мали Легија", смијењен је, пошто је од Жандармерије направио криминалну организацију, која се бавила трговином кокаином, плаћеним убиствима, изнудом, рекетом и осталим криминалним дјелима.

Привођење осумњичених (Фото: rtcg.me)

 

У Специјалном тужилаштву Црне Горе за борбу против организованог криминала и корупције почело је саслушање 20 држављана Србије, ухапшених под сумњом да су на територији Црне Горе припремали оружане нападе за вечерас, пошто буду затворена биралишта на парламентарним изборима.

Премијер Црне Горе Мило Ђукановић изјавио је данас да о хапшењу групе која је планирала да изврши терористичке акције у Црној Гори посједује иста сазнања која су се већ појавила у медијима и најавио да ће се тим поводом саопштењем огласити државни органи.

Црногорски премијер не очекује да данас може бити инцидената, додајући да очекује да ће парламентарни избори протећи у мирној и регуларној атмосфери.

"Црна Гора је веома стабилна држава и ко год мисли да може да се игра са њом, завршиће као што су и до сад завршавали", рекао је Ђукановић, који је и лидер ДПС-а.

Привођење осумњичених (Фото: rtcg.me)

 

Вучић: Чудан дан на који је Дикић ухапшен

Премијер Александар Вучић није данас хтио да коментрише хапшење Братислава Дикића у Црној Гори како не би ни на који начин утицао на парламентарне изборе у тој земљи, али је примијетио да је "чудан дан на који се то десило".

"Немамо никакве податке о томе. Министар полиције Србије ме је обавијестио. Чудан ми је дан на који се то дешава и то је све што ћу о томе да кажем", рекао је Вучић новинарима, и подсјетио да је Дикић пензионисан.

Премијер је додао да ће о том случају више говорити сутра, кад се заврше избори у Црној Гори како "не би утицао ни на који начин".

Стефановић: Сачекати саопштење Тужилаштва Црне Горе

Министар унутрашњих послова Небојша Стефановић Србије изјавио је да је о овим хапшењима сазнао из медија.

Он је рекао да треба сачекати да тужилаштво Црне Горе саопшти информације о наводима објављеним у медијима, да је у Црној Гори током ноћи ухапшена паравојна криминална група од најмање 15 особа која је у ту земљу и унијела оружје и муницију да би изазвала сукобе.

Извор: РТРС/Агенције