latinica  ћирилица
16/10/2016 |  22:11 | Аутор: РТРС

Полиција ЦГ: Ухапшено 20 држављана Србије

Директор управе полиције Црне Горе Славко Стојановић је потврдио хапшење 20 грађана Србије осумњичених за тероризам.
Привођење осумњичених (Фото: rtcg.me) -
Привођење осумњичених (Фото: rtcg.me)

Стојановић је навео да су држављани Србије осумњичени за стварање криминалне организације и тероризам, као и да полиција трага за једном особом.

- Ова лица су осумњичена да су на територији Црне Горе починила кривична дјела стварање криминалне организације и тероризам. Они су, како се сумња, ушли у Црну Гору и имали намјеру да прво преузму аутоматско оружје, а потом да вечерас изврше нападе на инстутуције система, полицију и представнике државних органа, не искучујући могућност напада на високе државне званичнике - саопштио је Стојановић.

У акцији су учествовали службеници Управе полиције у сарадњи са Агенцијом за националну безбједност и уз координацију и по налогу Специјалног државног тужилаштва.

- Поступајући сходно оперативиним и обавјештајним подацима којима је полиција располагала, лишили слободе 20 лица, држављана Србије, док се за једним лицем, такође држављанином Србије, трага - рекао је Стојановић.

У Специјалном тужилаштву Црне Горе за борбу против организованог криминала и корупције већ сатима траје саслушање 20 ухапшених држављана Србије.

Више државно тужилаштво Црне Горе је саопштило да је та група планирала да у вријеме вечерашњег проглашења резултата избора, оружано нападне грађане који би се окупили испред зграде Скупштине и службенике полиције.

Након тога, како је саопштено, сумња се да је група имала намјеру да заузме зграду Скупштне Црне Горе и да прогласи изборну побједу "одређених политичких партија".

"Основано се сумња да је почетком октобра у Србији и Црној Гори формирана криминална организација са циљем утицаја на законодавну и извршну власт у Црној Гори", саопштило је Више државно тужилаштво.

У саопштењу се наводи да је организатор групе Б.Д. у суботу рано ујутро дошао у Црну Гору "с намјером даље реализације криминалног плана и командовања наоружаним лицима у намјери да заузму Скупштину Црне Горе и друге државне институције".

"Осумњичени су, по добијеним упутствима и криминалном плану, приватним возилима дошли у Подгорицу, гдје су се ради наставка реализације криминалног плана распоредили у најмање три групе. Чланови криминалне организације добијали су упутства да расподјеле унапред припремљено оружје ради даље реализације криминалног плана", наводи се у саопштењу ВДТ.

По налогу Специјалног државног тужиластва, службеници Специјалног полицијског одјељења и Управе полиције лишили су слободе организатора и чланове те криминалне организације у тренутку када су пошли да провјере "унапријед припремљено скривено складиште и допремљено оружје и муницију", пише у саопштењу Државног тужилаштва.

У току поступка утврђено је да су криминалну организацију, уз лица лишена слободе, чинила и лица на чијој се идентификацији и лишавању слободе интензивно ради, кажу из Тужилаштва.

Ухапшени су: Б.Д. (1970), К.Х.(1977.), В.Б.(1995.), Н.Ђ.(1995.), С.В.(1991.), Г.К.(1999.), Б.К.(1976.), Л.Ђ.(1998.), Б.М.(1955.), М.Д.(1957.), Д.М.(1976.), С.Ђ.(1964), А.Ч.(1983), А.А.(1974), Н.Ђ.(1982.), С.Ћ.(1979.), Д.С.(1974.), М.А.(1990.), И.М.(1980.) и П.А.(1977.).

Извор: Агенције