latinica  ћирилица
17/10/2016 |  07:29 ⇒ 16:33 | Аутор: РТРС

ДПС побједник избора у Црној Гори (ВИДЕО)

Демократска партија социјалиста актуелног премијера Миле Ђукановића, релативни је побједник парламентарних избора у Црној Гори.
Мило Ђукановић - Фото: СРНА
Мило ЂукановићФото: СРНА

На основу 100 одсто обрађеног узорка, ДПС је освојио 41,1 одсто гласова или 35 мандата. Демократски фронт добио је 18 мандата, "Кључ" и Демократе по девет мандата, а СДП четири мандата.

Социјалдемократе Црне Горе, Бошњачка странка по два мандата Хрватска грађанска иницијатива и збирна изборна листа албанских партија по један мандат.

Лидер Демократског фронта Андрија Мандић каже да опозиција има 41 мандат, односно већину у парламенту.

Ђукановић: Европска коалиција имаће 42 мандата

Демократска партија социјалиста опет је побиједила на изборима и нема сумње да ће, уз традиционалне партнере, коалиција за европску будућност Црне Горе имати 42 мандата, поручио је лидер странке Мило Ђукановић.

- ДПС је опет побиједила на изборима. На редовним парламентарним изборима освојили смо око 159.000 гласова, односно 36 мандата. То је тачно дупло више од нашег првог сљедећег конкурента који је освојио 18 мандата - рекао је Ђукановић.

Он је подсјетио да су током кампање из ДПС-а говорили да бране Црну Гору и поручио да је задовољан што су је одбранили, као и право да слободно управљају својом будућношћу.

Црна Гора, додао је он, наставља путем сигурне европске будућности.

- Одмах након проглашења званичних резултата избора одговорно ћемо приступити разговорима са потенцијалним партнерима и за кратко вријеме, по мом увјерењу, доћи до консензуса који ће значити формирање владе која ће се одговорно позабавити овим пословима, са наших 36 мандата и онима који су традиционални коалициони партнери - поручио је Ђукановић.

Према његовим ријечима, социјалдемократе и Бошњачка странка имаће најмање по два мандата, Албанци најмање један, Хрвати један.

- Уз наших 36, нема никакве сумње да ће коалиција за европску будућност Црне Горе имати најмање 42 мандата - навео је Ђукановић.

Он је поручио да ће ДПС и даље бити стамени ослонац државне политике Црне Горе и неко ко ће са одговорношћу и посвећеношћу радити на круцијалним питањима развоја друштва.

Извор: СРНА