latinica  ћирилица
17/10/2016 |  08:07 ⇒ 11:35 | Аутор: РТРС

Почела операција за ослобађање Мосула

Ирачки премијер Хајдер ел Абади објавио је да је почела операција за ослобођење Мосула.
Ирак: почела офанзива за ослобађање Мосула   (Фото: AP Photo/ Hussein Malla) -
Ирак: почела офанзива за ослобађање Мосула (Фото: AP Photo/ Hussein Malla)

"Дошло је вријеме за побједу и операција за ослобођење Мосула је почела", поручио је Абади у обраћању на државној ТВ станици "Иракија".

"Данас проглашавам почетак ове побједничке операције која ће вас ослободити од насиља и тероризма Исламске државе", истакао је ирачки премијер, обраћајући се становницима Мосула, пренијела је агенција АФП.

Мосул је посљедње велико упориште Исламске државе у Ираку у ком је прије сукоба живјело око два милиона становника.

Ирачки званичници су раније навели да ће у операција бити спроведена уз подршку САД из ваздуха, курдских безбједносних снага и шиитских и сунитских нерегуларних јединица.

Мосул је у "самом срцу" самопрокламованог калифата такозване ИД од 2014. године.

Анкара обучила 3.000 ирачких војника за напад на Мосул

Половина од 3.000 ирачких војника које је обучавала Турска војска у кампу Башика у сјеверном Ираку, учествоваће у операцији заузимања града Мосула који се налази под контролом "Исламске државе", саопштили су турски војни извори.

Турска је пореметила односе са централном власти у Багдаду због присуства турских војника у сјеверном Ираку и због неслагања о томе ко треба да учествује у нападу на Мосул.

"Половина од 3.000 обучених војника тренутно учествује у операцији. Друга половина је у резерви", саопштио је војни извор агенцији Ројтерс.

Извор: Танјуг/СРНА