latinica  ћирилица
17/10/2016 |  09:02 | Аутор: РТРС

Кина: Неочекиван раст цијена, први пут за пет година

Раст потрошачких цијена у Кини убрзао је више него што се очекивало, на 1,9 одсто у септембру 2016. на годишњем нивоу, због виших цијена хране, показује статистика.
Кина (Фото: Sputnik/Алексеј Дружињин) -
Кина (Фото: Sputnik/Алексеј Дружињин)

Аналитичари сматрају да је раст ППИ индекса углавном подстакнут повећањем цијена угља и челика. Домаће цијене угља и челика су се опоравиле у посљедњих неколико мјесеци, због израженијег пада понуде до којег је дошло због реструктурирања тих сектора и затварања неких погона како би се смањио вишак капацитета.

Аналитичари су очекивали да ће кинеска инфлација у септембру износити 1,6 одсто у поређењу са растом од 1,3 процента у августу, што је био најнижи раст у 10 мјесеци, извјештава агенција Ројтерс.

Цијене хране су у посматраном мјесецу скочиле за 3,2 одсто у односу на раст од 1,3 процента на годишњем нивоу у августу.

Поред тога, и произвођачке цијене у Кини су неочекивано забиљежиле раст у септембру први пут у безмало пет година, што је, како оцјењује британска агенција, позитиван сигнал за владу у Пекингу у смислу да расте тражња у другој највећој економији свијета.

Индекс произвођачких цијена (ППИ) порастао је за 0,1 проценат у септембру у односу на годину раније, навео је Државни завод за статистику.

Иако је пораст био незнатан, то је први пут да су произвођачке цијене повећане на годишњем нивоу од јануара 2012. године, и до тога је дошло мало раније него што су предвиђали аналитичари, који су очекивали овакав тренд тек на крају године.

Кинеске фабричке цијене су биле у паду од марта 2012. године, вршећи притисак на новчане токове индустријских фирми и умањујући њихову способност сервисирања дугова.

Компанијски дугови у Кини достигли су 18.000 милијарди долара, што одговара проценту од 169 одсто бруто домаћег производа, према најновијим подацима Банке за међународна поравнања. Већина тог дуга припада компанијама у државном власништву.

Извор: Танјуг