latinica  ћирилица
17/10/2016 |  09:21 | Аутор: РТРС

Загреб: Мјешовита комисија о улози Степинца у НДХ

Чланови Мјешовите комисије Српске православне цркве и Римокатоличке цркве почињу данас у Загребу састанак на коме ће разговорати о спорној улози хрватског кардинала Алојзија Степинца у Независној Држави Хрватској.

Београдске Вечерње новости пишу да ће прва тема овог дводневног разговора бити однос Ватикана и Алојзија Степинца према НДХ.

Римокатоличку цркву представљаће кардинал Јосип Бозанић, а у Комисији су још и мостарски и пожешки бискупи Ратко Перић и Антун Шкворчевић, као и историчари Марио Јарек и Јуре Кришто.

У име СПЦ у раду Комисије учествују загребачки митрополит Порфирије, владике славонски Јован и бачки Иринеј, митрополит црногорско-приморски Амфилохије и професор Дарко Танасковић.

Они ће пренијети аргументе више српских историчара и истраживача Другог свјетског рата и НДХ.

Загребачки састанак овог стручног тијела, формираног на иницијативу римокатоличког поглавара папе Фрање, са задатком да расвијетли историјску улогу кардинала Степинца из времена усташке творевине НДХ, биће први који ће имати радни карактер.

У сљедећим сесијама разговора, који ће се наизмјенично одржавати у Београду и Загребу, Мјешовита комисија двије цркве разматраће и Степинчев однос према СПЦ и српском народу.

Из СПЦ су листу рекли да ће њена делегација изложити историјске аргументе о Степинчевој улози у стварању НДХ, масовним злочинима, покрштавању православног живља и везама са поглаваром НДХ Антом Павелићем и врхом усташког покрета.

Ватикански извори тврде да ће рад Комисије трајати најмање годину дана, али да није искључено ни да се због различитих разлога закључак рада и пролонгира.

Лист наводи да се Ватикану не жури и свеједно је хоће ли коначну одлуку о канонизацији да донесе Фрањо или неки будући папа.

Општи став је да ће највише неслагања бити око биографије Алојзија Степинца у вези с 1941. годином и питањима стварања НДХ.

Коначну ријеч о закључцима даће римокатолички поглавар.

Како је листу речено у сједишту Римокатоличке цркве, папа Фрањо сигурно неће донијети одлуку о канонизацији контроверзног хрватског кардинала Алојзија Степинца прије окончања рада Мјешовите комисије без обзира на околности које могу да наступе.

Извор: СРНА