latinica  ћирилица
17/10/2016 |  09:26 | Аутор: РТРС

Бредшо: Филм "На млијечном путу" бравурозно достигнуће

"На млијечном путу", нови филм Емира Кустурице, двоструког добитника "Златне палме", њежна је, али импресивна слика и бравурозно достигнуће, истиче се у критици Питера Бредшоа у лондонском "Гардијану".
Сцена из филма "На млијечном путу" (Фото: filmaffinity.com) -
Сцена из филма "На млијечном путу" (Фото: filmaffinity.com)

Бредшо наводи да Кустурица у филму "На млијечном путу", који је приказан на Лондонском филмском фестивалу, режира и тумачи главну улогу - мљекара, који се заљубљује у лијепу избјеглицу у улози Монике Белучи, са типичним делиричним резултатима.

У тексту он напомиње да је Кустурица редитељ поријеклом из Сарајева, познат по томе што је члан ексклузивног канског дабл-Палм клуба.

"Као Кен Лоуч и браћа Дарден, и он је добио `Златну палму` два пута, за филм `Отац на службеном путу` /1985/ и `Подземље` /1995/ - филмове који су први запањили публику његовим потписом и стилом који подразумијева енергију на високом нивоу, невјероватно амбициозне сцене са великим бројем људи и одрживе акционе секвенце са црним хумором. Они су наликовали Фелинијевој раскошној музици, гужви, животињама и анархичном хумору", додаје Бредшо.

Према његовим ријечима, Кустурица је, такође, чувен по прављењу коментара /и наравно филмова/ наклоњених српској страни у рату у БиХ 1990-их година, иако његов филм "Живот је чудо" нуди емолијентну љубавну причу између муслиманке и Србина.

"Његов нови филм, `На млијечном путу` је нежна, али импресивна слика са малим техничким недостацима, и уз веома познате линије - још једно дивље, пијано окупљање са примјесама магијског реализма и трагедије, овдје зачињених са Си Џи Ај технологијом. Могуће је бити помало блазиран о учинку храброг, вјештог и стручног извођења који Кустурица дочарава: ипак, то је и даље карактеристично и бравурозно достигнуће, док је редитељев визуелни смисао огроман", истиче Бредшо.

Сам Кустурица, како наводи, глуми Косту, човјека који, донекле, има неизвјестан посао испоруке свјежег млијека у ратној зони конфликта у БиХ 1990-их година, он путује "млијечни пут" јер вјерује да је тамо видио чудо: змију која пије млијеко у удубљењима поред пута.

"Коста се заљубљује у лијепу италијанско-српску жену, коју игра Моника Белучи, која је британског НАТО генерала већ излудјела од жеље. Она се тражи због различитих убилачких елемената, због чега се крије у кампу за избјеглице без држављанства, гдје гледа свој омиљени филм -`Ждралови лете` Михаила Калатозова, сваки дан. Она је обећана да се уда за брата жене која је страсно заљубљена у Косту, играну жестоко од Слободе Мићаловић", преноси Бредшо.

У текту Бредшо додаје да се љубавници, ипак, не одвајају једно од другог док рат тиња свуда око њих, кулминирајући у надреалном, делиријумском спектаклу стада оваца наведеног на минско поље, због кога се преврће желудац у стомаку, а резултат је вунени покољ, преноси "Искра".

"Моника Белучи је достојанствена у својој улози, Кустурица је мало самосвјестан, али има изузетно присуство на екрану. Наизглед не-Си Џи Ај сцена гдје он комадима наранџе храни медвједа из својих уста, је невјероватна на свој начин - прави алфа-мужјак пољубац. Кустуричин син Стрибор у филму испоручује гласну музику", закључује Бредшо.

Извор: СРНА