latinica  ћирилица
17/10/2016 |  10:09 ⇒ 10:33 | Аутор: РТРС

Одбор за КиМ о дијалогу, Трепчи и телекомуникацијама

Дрецун је за Радио-телевизију Србије рекао да би волио да Одбор покаже јединство у спречавању незаконитих активности које спроводе привремене институције у Приштини.
Милован Дрецун - Фото: ТАНЈУГ
Милован ДрецунФото: ТАНЈУГ

Он је изразио увјерење да ће Одбор усвојити закључак у којем ће пружити подршку Влади Србије да се процес нормализације односа настави, да на дневни ред дођу нова питања и да се имплементира оно што је договорено, прије свега, заједница српских општина, као и да се покрене питање имовине.

"Да пружимо подршку Влади која настоји да настави процес нормализације односа, да се сви проблеми рјешавају компромисом и дијалогом и да та расправа буде на једном стандарду који захтијева одређени ниво културе", рекао је Дрецун.

Према његовим ријечима, ако неко сматра да је потребан прекид нормализације односа Београда и Приштине, онда мора да објасни шта је алтернатива.

"Ја мислим да би то био посљедњи замајац који би довршио етничко чишћење српског народа на Косову и Метохији, који би изазвао велике турбуленције и нестабилност не само у односима Београда и Приштине, него би дестабилизовао и регион", рекао је Дрецун.

Говорећи о формирању радне групе за прикупљање доказа о злочинима ОВК, Дрецун је рекао да је циљ да се обједине све информације којима располажу српски надлежни органи, као и да ће радна група пробати да дође до информација које је УНМИК предао Еулексу и које има ОЕБС.

Дрецун је навео да ће у радној групи бити пет чланова Одбора Скупштине Србије за Косово и Метохију, као и представници Безбједносноинформативне агенције, Војнобезбједносне агенције, Војнообавјештајне агенције, Службе за откривање ратних злочина, Комисије Владе Србије за нестала лица, Канцеларије за Косово и Метохију и Тужилаштва за ратне злочине.

Извор: СРНА