latinica  ћирилица
17/10/2016 |  10:27 ⇒ 10:29 | Аутор: РТРС

Радојичић: Бањалука - главни град Српске и регионални центар

Новоизабрани градоначелник Бањалуке Игор Радојичић изјавио је да Бањалуку дугорочно и концептуално види као главни град Републике Српске и регионални центар.
Бањалука - Фото: Screenshot
БањалукаФото: Screenshot

"Моја концепција је отворен и пријатељски град који ће имати регионални карактер. Бањалука ће бити град који ће се развијати на овој географској позицији коју од Бога има – удаљени смо неколико сати вожње од Трста, Љубљане, Беча, Будимпеште, Београда, Загреба", појаснио је Радојичић.

Радојичић сматра да су избори у Бањалуци били оштар "фајт" двојице јаких кандидата.

"Разлика је на крају 16.000 до 17.000 гласова и исто толико постотака. То је велика разлика, али и обавеза да наставим на начин како су грађани од мене навикли", истакао је Радојичић.

Он каже да намјерава да направи добру комуникацију и неколико "мостова" у БиХ.

"Имам идеју о трилатерали или квинти - неколико већих локалних заједница у БиХ гдје бисмо успоставили интензивну комуникацију и тако заједно наступали према вани и према међународним организацијама и фондовима. Ту видим Мостар, Бањалуку, Тузлу, Бијељину, Бихаћ...", појаснио је Радојичић.

Он каже да намјерава радити на сличан начин као и у Народној скупштини Републике Српске, када је иницирао сталну комуникацију парламената у БиХ.

"Резултат те сарадње био је први твининг пројекат за јачање капацитета парламената за ЕУ интеграције. Траје то дуго, али из те идеје о комуникацији дошло се до европских пројеката", наводи Радојичић, који је члан Предсједништва СНСД.

Он је оцијенио да су резултати избора у Сребреници чисти, без обзира на политичке тензије.

Према његовим ријечима, нико се није жалио на инжењеринг, него на резултат.

"Изборни процес у Сребреници прошао је без инцидената, а што се некоме не свиђа резултат, то је друга ствар. Новоизабрани начелник општине, који је имао то несретно ратно искуство, нема ни лоше намјере ни мржњу у себи", појаснио је Радојичић за загребачки "Вечерњи лист", издање за БиХ.

Он сматра да БиХ има неколико критичних тачака што се тиче међунационалних односа, а једна од њих, уз Сребреницу, је и Столац.

"Столац је, нажалост, наставак приче о Мостару, `мали Мостар` - на релацији бошњачко-хрватских односа и борбе за приоритет или предност. Столац би се могао наћи у позицији Мостара", појаснио је Радојичић.

Према његовом мишљењу, тешко је сада рећи како ће бити завршен тај процес, јер без озбиљног напора свих фактора тамо не види приближавање, већ, напротив, даље разилажење.

Извор: СРНА