latinica  ћирилица
17/10/2016 |  10:47 ⇒ 10:48 | Аутор: РТРС

Сутра свједочење Ибрана Мустафића

Свједочењем Ибрана Мустафића у Суду БиХ сутра ће бити настављено суђење команданту такозване Армије БиХ у Сребреници Насеру Орићу и припаднику те војске Сабахудину Мухићу за злочине над ратним заробљеницима српске националности на подручју Сребренице 1992. године.
Ибран Мустафић - Фото: РТРС
Ибран МустафићФото: РТРС

Мустафић, који је свједок Тужилаштва БиХ, у судници је био крајем јуна, али је свједочење прекинуто због његовог "неприкладног понашања", због чега је Орићева одбрана затражила да над њим буде обављено психолиошко вјештачење и да се утврди да ли је способан за свједочење.

На рочишту 4. октобра вјештаци медицинске струке саопштили су да су послије детаљног прегледа утврдили да Мустафић не болује од душевног поремећаја, да не показује знакове ПТСП-а, те да је способан да свједочи пред судом.

Вјештачење су у Психијатријској болници Соколац извршили неуропсихијатри Алма Браво Мехмедбашић, Данило Михајловић и Зорица Лазаревић, која због болести није присуствовала изношењу налаза и мишљења Мустафићеве здравствене способности.

Мехмедбашићева је изнијела заједничко мишљење вјештака да Мустафић не болује од душевне болести, да су његове интелектуалне способности у границама просјека, те да је процесно способан да репродукује догађаје у протеклом периоду.

"У току вјештачења, он није испунио критеријуме за било коју дијагнозу душевне болести и поремећености. Код њега је свим методама утврђена бистра свијест и уредна комуникација", изјавила је Мехмедбашићева.

Одговарајући на питање Орићевог браниоца Лејле Човић да ли им је познато да је на основу раније медицинске документације Мустафићу установљен ПТСП и да му је одређена 100 одстотна инвалидност, вјештаци су рекли да то нису знали.

"Ми не негирамо да је раније имао ПТСП. У току нашег прегледа он га није имао", истакла је Мехмедбашићева.

Михајловић је рекао да је и неуролошки налаз уредан, наводећи да нема оштећења централног нервног система и да су све базичне функције уредне.

"Испитаник је постигао максималан скор на тестирању које је завршио прије задатог рока", нагласио је Михајловић.

Орић и Мухић оптужени су да су 1992. године у мјестима Залазје, Лолићи и Куњерац убили ратне заробљенике Слободана Илића, Милутина Милошевића и Митра Савића.

Почетак суђења заказан је у 9.00 часова.

Извор: СРНА