latinica  ћирилица
17/10/2016 |  11:25 ⇒ 12:40 | Аутор: РТРС

У току пројекат суфинансирања садње малина (ВИДЕО)

Ради повећања запослености у области пољопривредне производње, град Приједор у сарадњи са Развојним програмом Уједињених нација, покренуо је пројекат суфинансирања узгоја малина.
Малине - Фото: РТРС
МалинеФото: РТРС

Овим пројектом биће обухваћено 48 субјеката, којима ће бити додијељено укупно 1.000 садница малина. Конкурс за пријаву отворен је до 26. октобра.

Ђоко Мартинов из Приједора већ три године узгаја малине. На идеју да се упусти у овај посао дошао је сасвим случајно, али се не каје. Како каже, малине захтијевају много улагања и посвећености, али сав труд на крају се исплати.

- Посијете у јесен, тек за годину и по дана, у јесен стигне малина. Ја саам исплатио одмах ова прва улагања овдје и још плус зарадио, истакао је Мартинов.

Да би се поспјешио узгој овог воћа на територији Приједора, Градска управа у сарадњи са Развојним програмом Уједињених нација покренула је пројекат суфинансирања садње малина.

Конкурс за избор укупно 48 корисника овог пројекта траје до 26. октобра. Да би аплицирали, потенцијални корисници морају да буду носиоци пољопривредних газдинстава и да изразе спремност за нефинансијско учешће у овом пројекту.

- Нефинансијско учешће у пројекту подразумијева припрему земљишта, рад у самом малињаку, као и обезбјеђивање техничких средстава за засаде, односно стубова и жице, истакла је Татјана Марић, шеф Одсијека за унапређење пољопривреде града Приједора.

Циљ овог пројекта је запошљавање становништва у руралним подручјима Приједора, а усредређеност је на најугроженијим категоријама становништва – младим, незапосленим женама али и повратницима у Приједор, те избјеглицама и расељеним лицима.