latinica  ћирилица
17/10/2016 |  12:11 ⇒ 12:32 | Аутор: РТРС

Еди Рама: "Или да окренемо леђа Србима или..."

Албански премијер Еди Рама послије посјете Србији објавио је видео обраћање на званичном Фејсбук профилу у коме говори о томе шта би Албанци и Србији заједно могли да ураде у овом вијеку.

Каже да два народа могу да имају велику улогу на Балкану, сличну оној коју су у 20. вијеку за цијелу Европу имали Французи и Нијемци.

"Ове седмице био сам у посјети Београду, дводневној посјети, припреманој већ дуже времена, у циљу унапређења наших стратешких односа за мир, интеграције и економски и друштвени развој и путем њихове регионалне димензије, у контексту историјског Берлинског процеса.

Албанци и Срби, у овом новом вијеку, заједно могу да ураде једни за друге и за Балкан оно што су Французи и Нијемци урадили у прошлом вијеку за саме себе и за Европу, са задивљујућом далековидошћу и с дивовском одлучношћу прешавши преко великих ријека крви које су их вијековима раздвајале.

С чврстим увјерењем у ту побједничку идеју, и како бисмо је даље подстакли, ми данас водимо нову политику према Србији, политику дијалога, у којој нас оно што нас оштро раздваја, наша дијаметрално супротна стајалишта према независности Косова, не спречава да комуницирамо о ономе што нас спаја, а то је наш заједнички пут ка европским интеграцијама и наши међусобни интереси у погледу јачања економије.

Допустите ми да подијелим са вама своје увјерење у то да што се више Албанија отворено обраћа Србији, упркос Косова, и обратно, то она и пред својим народом јасно показује вољу за разумијевање и сарадњу, у циљу остваривања интереса обичних људи и генерација које долазе, с обе стране овог зида насљеђеног из прошлости који дијели Албанце и Србе, и утолико ће се теже митови и идеологије из прошлости у тој земљи и даље одржавати међу њеним грађанима, непријатељски настројеним према Албанцима.

Јер, као и Албанци, и Срби се данас, са своје стране, суочавају са великим насљеђеним проблемима, врло сличним нашима, у свакодневном економском, друштвеном и културном животу, и једни и други се суочавамо са назадношћу која утиче на квалитет рада наших институција и на функционисање државне администрације, и једни и други се суочавамо са акутном потребом, али уједно и са специфичном немогућношћу, да остваримо значајан раст страних инвестиција, што је и даље непромјењени услов да наше економије остваре брзи раст који очекују наши грађани. Одвојени, Албанци и Срби имају мала тржишта, док је наше мало тржиште, овде у Албанији, односно међу Албанцима, и само подјељено на два дијела, између Албаније и Косова. Таква су, мање-више, мала и подјељена, и друга тржишта у региону.

Стога је пред нама јасан избор - или ћемо остати подјељени са Србима, окренути леђима једни другима, иако смо два сусједна народа и, штавише, на нашу срећу, два највећа народа у региону, да се тако засебно суочавамо са знатним потешкоћама које произилазе из наших малих тржишта, или ћемо се окренути једни према другима, лицем у лице, полазећи од интереса, у првом реду нашег веома важног интереса, да остваримо раст наше економије, тако што ћемо комуницирати једни с другима, отворено и без комплекса, односно тако што ћемо се заједно суочити са проблемима нашег економског и друштвеног развоја.

Остајање на старом путу непријатељства и међусобног игнорисања, у овим мирнодопским временима, производи само већу конкурентност лажним патриотизмима међу нама самима и не доприноси ничим новим нашој економији и друштву, које и дан-данас наставља да плаћа рачуне из прошлости, највеће од свих рачуна. Нови пут, онај на коме ћемо се окренути лицем у лице једни према другима, угрожава каријере и послове оних који су од лажног патриотизма себи направили професију и којима је непрестана борба за симболе отаџбине начин живљења, али је то једини пут који може да нам обезбиједи сигурну европску будућност, у миру и просперитету за све наше грађане.

Будућност је у нашим рукама, не дозволимо да сами себи вежемо руке ланцима из прошлости." - Еди Рама

Извор: Б92