latinica  ћирилица
17/10/2016 |  13:19 | Аутор: РТРС

Дукић: Нећемо одустати од постављања спомен-обиљежја у ФБиХ

Савез логораша Републике Српске ускоро ће покренути питање постављања спомен-обиљежја српским жртвама и логорашима на простору Федерације БиХ, рекао је предсједник овог савеза Бранислав Дукић.
Бранислав Дукић - Фото: Novosti.rs
Бранислав ДукићФото: Novosti.rs

"Српски логораши никада неће одустати од постављања спомен-обиљежја на мјестима у ФБиХ, која су током посљедњег рата била логор за Србе, по цијену одржавања протеста уколико дође до одбијања наших захтјева", поручио је Дукић.

Он је навео да ће српски логораши тражити да им се у бившој касарни "Виктор Бубањ", ратном логору за Србе, у којој се тренутно налази сједиште Суда и Тужилаштва БиХ, додијели једна просторија у којој ће бити исписано више од 5.000 имена Срба који су прошли кроз један од 126 логора у Сарајеву.

Дукић је подсјетио да је Савез логораша Републике Српске у више наврата покушао да постави спомен-обиљежја на мјестима гдје су током протеклог рата били логори за Србе на подручју ФБиХ, Хрватске и Словеније, али да су, нажалост, наилазили на негативне реакције, поготово у ФБиХ.

Он је рекао да је очито да међународна заједница има различите аршине о овим питањима, јер Србима не дозвољавају да у ФБиХ обиљеже мјеста страдања, док се Бошњацима и Хрватима на подручју Републике Српске дозвољава да слободно постављају спомен-обиљежја за своје страдалнике.

"Уколико нам не дозволе да поставимо наша спомен-обиљежја у ФБиХ, нећемо више никоме из ФБиХ дозволити да то убудуће ради на простору Републике Српске, без обзира на одлуке међународних представника који покушавају да прикажу Бошњаке као жртве, а Србе као агресоре у БиХ", поручио је Дукић.

Извор: СРНА