latinica  ћирилица
17/10/2016 |  13:26 ⇒ 14:29 | Аутор: РТРС

РТЦГ: За 14 држављана Србије притвор, шесторо на слободи

Шесторо од 20 држављана Србије ухапшених у ноћи између суботе и недјеље, због сумње да су планирале да заузму просторије Скупштине Црне Горе и напад на високе државне функционере, пуштено је на слободу након саслушања, саопштено је из Специјалног државног тужилаштва, преноси РТЦГ.
Привођење осумњичених (Фото: rtcg.me) -
Привођење осумњичених (Фото: rtcg.me)

Из Специјалног тужилаштва су саопштили да је у просторијама тужилаштва саслушано 20 особа које су лишене слободе због постојања основа сумње да су извршили кривична дјела – стварање криминалне организације у стицају са кривичним дјелом тероризам.

"Након саслушања за 14 особа је донијето рјешење о задржавању до 72 сата, док је шест лица пуштено на слободу", наводи се у саопштењу.

Из Специјалног тужилаштва су навели да се сумња да је почетком октобра у Србији и Црној Гори формирана криминална организација, с циљем утицаја на законодавну и извршну власт у Црној Гори.

"Сумња се да је план ове организације био да у време проглашења резултата на парламентарним изборима, уз употребу оружја, нападну окупљене грађане испред Скупштине Црне Горе и службенике Управе полиције, а да потом заузму просторије Скупштине, с намером да прогласе изборну побједу одређених политичких партија. Такође се сумња да је план криминалне организације било лишавање слободе премијера Црне Горе", поновили су из тужилаштва.

У току поступка утврђено је да су криминалну организацију, осим особа које су ухапшене, чиниле и особе које још нису идентификоване, али из тужилаштва истичу да се на њиховој идентификацији и хапшењу и даље интензивно ради.

Црногорска телевизија подсјећа "да су српски држављани јуче саслушавани у Специјалном тужилаштву до два сата јутрос", додајући да је "осумњичени вођа групе, бивши шеф српске Жандермерије, Братислав Дикић, саслушаван до 23 сата и 30 минута".

Извор: РТЦГ/РТС/Танјуг