latinica  ћирилица
17/10/2016 |  13:35 ⇒ 13:55 | Аутор: РТРС

Павић-Касиповић: Од привременог ка трајном рјешењу смјештаја нових институција

Градоначелник Приједора Марко Павић и министар правде Републике Српске Антон Касиповић у Приједору су данас разговарали о обезбјеђивању простора за три нове правосудне институције окружног нивоа - суда, тужилшатва и привредног суда, које би град на Сани требало да добије 1. јануара идуће године.
Касиповић - Павић - Фото: СРНА
Касиповић - ПавићФото: СРНА

 "Данас смо констатовали да има обезбјеђен простор за привремени рад ових институција и да он може да се користи од 1. јануара, али је неопходно обезбиједити за убудуће један нормалан, адекватан простор у државном власништву", рекао је Павић новинарима у Приједору након састанка са Касиповићем.

Он је подсјетио да је у буџету Републике Српске за ову годину обезбијеђен дио новца за почетак рада три нове правосудне институције у Приједору, почев од 1. јуна 2016. године, али да то неће бити утрошено те би се могло употријебити за куповину простора.

"Ми желимо сада извршити, то ће министар учинити, ја ћу помоћи колико буде требало, консултације на нивоу Министарства финансија и Владе Републике Српске и усагласити рјешења до којих смо ми данас овдје дошли и мислим да се то може врло квалитетно ријешити у току идуће године. Говорим о новом простору, али нађено је прелазно рјешење да институције могу функционисати од 1. јануара", навео је Павић.

Министар Касиповић је рекао да у реализацији ове идеје учествују Влада Републике Српске и Министарство правде Српске, Високи судски и тужилачки савјет БиХ и град Приједор и да је најважније да су обезбијеђени услови да три нове иституције у Приједору почну са радом првог радног дана идуће године на добробит грађана регије.

"У току наредне године ћемо доћи до коначног, дуговјечног и дугорочног рјешења и самим тима показати одличну сарадњу Владе Републике Српске са градом Приједором и са ВСТС-ом", додао је Касиповић.

Градска власт у Приједору годинама заговара концепт регионализације, односно нове регије са једним градом и пет општина умјесто припадности ове територије бањалучкој регији. Његова реализација почела је отварањем канцеларије Привредне коморе Републике Српске у Приједору и поновним оснивањем Центра јавне безбједности Приједор 2013. године, а наставља се оснивањем три нове правосудне институције.

Извор: СРНА