latinica  ћирилица
17/10/2016 |  14:29 | Аутор: РТРС

Ердоган: Турска одлучна да буде дио ослобађања Мосула

Турски предсједник Реџеп Тајип Ердоган изјавио је данас да је Турска одлучна да буде дио операције ослобађања Мосула од ИД, као и могућих разговора о будућности тог града на сјеверу Ирака.

Ердоган је поновио да је Турска забринута да би та операција могла да изазове вјерске сукобе, уколико би већински сунитска област потпала под контролу шиита.

"Када Мосул буде ослобођен, Турска не може да дозволи раздор између сунита и шиита" у том граду, казао је Ердоган.

Агенција АП преноси да је замјеник турског премијера Нуман Куртулуш рекао да је подсекретар Министарства спољних послова Умит Јалџин на путу за Багдад како би разговарао о турским снага у кампу Башика, сјеверно од Багдада, као и о операцији у Мосулу.

Половина од око 3.000 ирачких војника које је Турска обучавала у кампу Башика на сјеверу Ирака, учествује у операцији истјеривања ИД из ирачког града Мосула, саопштили су раније турски војни извори, јавља Ројтерс.

"Око половина од 3.000 њих тренутно учествује у операцији. Друга половина је остала у резерви", рекао је један од тих неименованих извора британској агенцији.

Турска је у спору са ирачком владом због присуства турских трупа у Башики и питања ко би требало да учествује у јуриш на Мосул, који је организован уз подршку САД.

Ирачки премијер Хајдер ел Абади објавио је да је протекле ноћи почела операција за ослобођење Мосула.

Мосул је посљедње велико упориште ИД у Ираку у ком је прије сукоба живјело око два милиона становника.

Тај град је у "самом срцу" самопрокламованог калифата такозване ИД од 2014. године.

Извор: Танјуг