latinica  ћирилица
17/10/2016 |  15:28 | Аутор: РТРС

Македонија- усвојен буџет од око три милијарде евра

Македонски парламент усвојио је данас буџет за 2017. годину који предвиђа пораст прихода од 7,4 одсто на 187,6 милијади денера /око три милијарде евра/ и расходе на рекордних 206,2 милијарди денера, односно око 3,3 милијарде евра.
Македонија (Фото:Thinkstock) -
Македонија (Фото:Thinkstock)

Предвиђа се дефицит у буџету од три одсто Бруто домаћег производа.

Умјесто најављених пет дана, расправа о буџету трајала је само два сата, а за његово усвајање гласала су 72 посланика, док је 37 било против.

Министар финансија Македоније Кирил Миноски рекао је да ће се овим документом подстаћи економска активност земље, будући да ће приоритет бити подршка приватном сектору.

Македонска влада за наредну годину предвиђа раст од три одсто.

Опозиција, која је била против усвајања оваквог документа, сматра да буџет има јединствени циљ, а то је корупција гласача.

Координатор опозиционог СДСМ Горан Сугаревски рекао је да више нико не вјерује у приче, народ тоне у сиромаштво, а да ништа у земљи није изграђено без кредита.

Буџет је усвојен прије рока због најављеног распуштања Собрања, како би се 11. децембра одржали пријевремени парламентарни избори.

Иако су странке раније усагласиле ставове о распуштању парламента одмах након усвајања буџета, за сада је неизвијесно када ће се то догодити.

Прије распуштања парламента посланици треба да изаберу чланове Регулаторне комисије за енергетику, да размотре измјене и допуне Закона о банкама и Закона о иновационим активностима, као и да се изјасне од приједлогу програма за обиљежавање значајних јубилеја у Македонији за 2017. годину.

Извор: СРНА