latinica  ћирилица
17/10/2016 |  15:36 | Аутор: РТРС

Савјет ЕУ: Локални избори уредно проведени

Савјет ЕУ констатовао је данас да су локални избори у БиХ углавном уредно проведени, а да је на домаћим властима да испитају неколицину неправилности и изолованих насилних инцидената.
Делегација ЕУ у БиХ - Фото: РТРС
Делегација ЕУ у БиХФото: РТРС

Из Делегације ЕУ у БиХ саопштено је да се у закључцима Савјета ЕУ о БиХ поздравља остварени напредак БиХ у процесу европских интеграција, истакнут и у закључцима Савјета од 20. септембра.

Савјет ЕУ позива БиХ да и даље остане усмјерена на процес европских интеграција, укључујући и путем ефикасног провођења Реформске агенде, потребне за рјешавање економских и социјалних изазова, као и у областима владавине права и јавне управе.

Позивају се институције у БиХ да уложе додатне напоре, посебно у смислу функционисања правосуђа, борбе против корупције и организованог криминала, као и борбе против радикализације и тероризма.

Савјет ЕУ поново истиче своје недвосмислено опредјељење европској перспективи БиХ.

ЕУ охрабрује власти у БиХ да, уз подршку међународне заједнице, убрзају напоре на рјешавању питања збрињавања вишкова муниције и других отворених питања.

Савјет ЕУ поздравља континуирано присуство Операције "Алтеа" која и даље може допринијети капацитетима реаговања власти БиХ у случају евентуалне потребе, с нагласком на изградњу капацитета и обуку.

У том контексту, као дио свеукупне стратегије ЕУ за БиХ, Савјет ЕУ потврђује спремност ЕУ да у овој фази и даље настави извршну војну улогу Операције "Алтеа" као подршке властима у БиХ на одржавању безбједног окружења, на основу обновљеног мандата УН.

Савјет ЕУ позива високог представника у БиХ да представи стратешки преглед планиран за јесен 2017. године, као основу за расправу са земљама чланицама о могућим опцијама у смислу будућности Операције, имајући у виду напредак БиХ у процесу европских интеграција и узимајући у обзир безбједносну ситуацију на терену.

Савјет ЕУ је изразио жаљење због "противправног одржавања ентитетског референдума о Дану Републике Српске, супротно одлуци Уставног суда БиХ од 17. септембра", те сматра да је референдум проузроковао непотребне тензије и угрозио владавину закона.

Савјет ЕУ охрабрује институције у БиХ да ријеше ово питање путем утврђених законских процедура, конструктивног дијалога и постојећег уставног оквира.

У саопштењу се напомиње да Савјет ЕУ наставља пратити ову ситуацију.

Извор: СРНА