latinica  ћирилица
17/10/2016 |  16:03 ⇒ 21:36 | Аутор: РТРС

Додик на Економском форуму у Београду, Српска има значајан економски потенцијал (ВИДЕО, ФОТО)

Република Српска је у посљедњих осам година удвостручила бруто друштвени производ, а ове године очекује се раст од три одсто. Ово је у Београду, на Економском самиту Србије, поручио предсједник Републике Српске, Милорад Додик.
Милорад Додик - Фото: РТРС
Милорад ДодикФото: РТРС

Стране инвеститоре позвао је да улажу у Српску која има изузетне потенцијале. Желимо да модернизујемо свој привредни и пословни систем, а предуслов за улагање у Српску као и у остале земље региона јесте очување стабилности, нагласио је Додик. 

Економски самит прилика је да се размотре процеси у региону гдје Српска представља значајан економски потенцијал. Највеће инвестиције очекују се у областима енергетике и инфраструктуре.

-Ми разговрамо са Кинезима око изградње аутопута као и неких додатних енергетских објеката, прије свега Термоелектрана Гацко и Хидроелекрана Бук Бијела коју чекамо годинама да отпочнемо изградњу. ХЕ Бук Бијела је једна од највећих енергетских хидропотенцијла у овом дијелу Европе што се тиче могућности, нагласио је предсједник Српске Милорад Додик.

Један од проблема у развоју Српске и осталих земаља региона је недостатак финансијске подршке реалном сектору, оцијенио је Додик. Сарадња Српске и Србије је на најбољем нивоу до сада и сви договорени пројекти реализовни су, или су у фази реализације.- Србија је велики инвестотор од раније , учестовала је у приватизацији Телекома и многе компаније раде у БиХ и РС , наш највећи потенцијал је развој саобраћајне инфраструктуре и ми разговарамо са неким компанијама у том плану, истакао је Додик.

Један од најважнијих пројеката Српске и Србије је изградња моста Љубовија-Братунац који треба да буде завршен сљедеће године.

- Очекујемо да се тај посљедњи стуб да се стави и да се мост споји, да сљедеће године имамо саобраћајницу и за аутомобиле и за људе, поручила је Зорана Михајловић, министарка грађевинарства, транспорта и инфраструктуре Србије.

Додик на Економском форуму у Београду

Предуслов за инвестиције је и стабилност у региону.- Ако нема политичке стабилности па и у макар једном дијелу региона, то значи да читав регион неће бити привлачан за инвестиције, то значи да ћемо умјесто тема које се тичу повезивања бавићемо се неким темама из прошлости, нагласио је Ивица Дачић, министар иностраних послова Србије 

Када је ријеч о инфраструктури Српска има велике планове рекао је Додик.

У протекле двије године изграђено је око 70 километара ауто-путева , а наредне године биће пуштена дионица од 36 километара ауто-пута Бањалука-Добој , која у будућности треба да повеже Бањалуку са Бијељином и Србијом. Други крак ауто- пута води ка мору, од Бањалуке преко Купреса до Сплита.

Предсједник Републике Српске Милорад Додик састао се данас у Београду са предсједником Ист-вест бриџа и предсједником Српске групе Трилатералне комисије Јованом Ковачићем.

Разговор Додик-Ковачић

Током сусрета разговарано је о актуелној политичкој ситуацији на Балкану.