latinica  ћирилица
17/10/2016 |  16:23 ⇒ 16:32 | Аутор: РТРС

Удружење послодаваца - Влада ФБиХ није разумјела суштину Реформске агенде

Представници Удружења послодаваца ФБиХ поручили су данас да инсистирају на што хитнијем доношењу нових закона о доприносима и порезу на доходак, како би се анулирали негативни ефекти провођења Правилника о измјени Правилника о примјени Закона о порезу на доходак.
Сарајево - Удружење послодаваца ФБиХ - Фото: СРНА
Сарајево - Удружење послодаваца ФБиХФото: СРНА

Представници Удружења послодаваца су након састанка о негативним ефектима провођења Правилника о примјени Закона о порезу на доходак који дефинише опорезивање топлог оброка и регреса, оцијенили да Влада ФБиХ очигледно није разумјела суштину Реформске агенде, а то је растерећење привреде.

"Удружење послодаваца ФБиХ је тражило од Владе да одгоди примјену Правилника о измјени Правилника о примјени Закона о порезу на доходак, којим се опорезује топли оброк и регрес. Још није касно да се Правилник стави ван снаге", рекао је новинарима предсједник Удружења послодаваца ФБиХ Аднан Смаилбеговић.

Он је нагласио да је нове законе о доприносима ФБиХ и о порезу на доходак ФБиХ потребно донијети у што краћем року, апострофирајући да је битно да њихов садржај буде у складу са Реформском агендом, односно да то заиста буде растерећење привреде.

"Још немамо никакав текст закона, нису нам доставили из Федералног министарства финансија, мада смо се понудили да активно учествујемо у његовом доношењу и креирању. Имамо неке назнаке о начину размишљања и оно што сад имамо нисам сигуран да нам он иде у прилог", рекао је он.

Ахмет Егрлић из Спољнотрговинске коморе БиХ упозорио је да се не могу подржати реформе које представљају удар на најниже плате и иду на штету послодаваца и запослених.

"Спољнотрговинска комора БиХ у потпуности подржава Реформску агенду. Тенденција је да Реформску агенду сви подједнако поднесемо и у том контексту тражимо хитно доношење Закона о порезима и доприносима, те по могућности стављање ван снаге Правилника који је недавно усвојило Министарство финансија ФБиХ", поручио је Егрлић.

Он је нагласио да Удружење послодаваца ФБиХ очекује да буде више уважавано као социјални партнер јер су они ти који извозе више од 9,2 милијарди КМ вриједности роба из ове земље и темељ реалне економије.

Ерлагић је упозорио да ће најмању штету од ове ситуације имати они са високим платама.

"Људи који су донијели правилник очигледно не знају које ће посљедице то имати за грађане ФБиХ. Увођењем правилника послодавци ће морати 123 КМ по раднику мјесечно више издвајати", рекла је Сњежана Капрунер, директор фирме "ГСТМТ" Травник и предсједник Удружења њемачких послодаваца у БиХ.

Она је исткла да то на годишњем нивоу значи издвајање 2.269 КМ више него што је то данас, чиме се умањује конкурентност фирми у ФБиХ у односу на окружење.

"Проблем властите неликвидности не смију се рјешавати `на грбачи` послодаваца и радника. Да би остали конкурентни на тржишти ми послодавци морамо компензирати све намете. Једини начин да то компензујемо јесте преко плата наших радника", рекла је она.

Упркос противљењу Удружења послодаваца ФБиХ од 3. октобра је почела примјена Правилника о примјени Закона о порезу на доходак, којим се опорезује топли оброк и регрес.

Извор: Срна