latinica  ћирилица
17/10/2016 |  16:41 | Аутор: РТРС

Чепурин: Улазак Србије у ЕУ одразиће се на слободну трговину

Амбасадор Русије у Београду Александар Чепурин упозорио је данас да ће уласком Србије у ЕУ билатералне пословне везе претрпјети значајне промјене и с тим у вези позвао на разговоре о прилагођавању споразума новим условима.
Александар Чепурин (Фото: Sputnik/ Саша П) -
Александар Чепурин (Фото: Sputnik/ Саша П)

"Не бисмо хтјели да наше билатералне пословне везе страдају приликом приступања Србије ЕУ", рекао је Чепурин на панелу у оквиру "16. Српског економског самита".

Према његовим ријечима, промјене ће се одразити прије свега на режим слободне трговине.

"ЕУ чини јединствен економски простор, и земље чланице не могу да буду у посебним економским односима и уједно заједно у слободним трговинским зонама са трећим земљама", казао је Чепурин.

Након приступања Србије ЕУ зона слободне трговине Србија-Русија или Србија-Евроазијска економска унија биће принуђена да престане да функционише.

"То ће довести до кварења успостављених трговинских токова Србије и Русије, и као последица до губитака приврендих субјеката двеју земаља по више трговинских позиција", указао је руски дипломата.

Укидање режима слободне трговине и прелазак Србије ка јединственој царинској унији ЕУ, према његовим ријечима, довешће до поскупљења руског и српског извоза, који се данас према Споразуму о слободној трговини остварује без преузимања царине, а дио артикала ће замијенити производи трећих земаља.

Србија ће како је рекао послије приступања ЕУ морати да се придружи јединственом спољнополитичком ставу земаља Уније са свим посљедицама које из тога проистичу.

"Колико ће се чути глас Београда приликом формирања спољне политике ЕУ ми ћемо видјети. Данас тамо диригују мале али веома агресивне земље чији је став далеко од става Србије", рекао је Чепурин.

Он је упозорио и да приступање ЕУ може имати негативне посљедице и по сарадњу двије земље у области енергетике.

Подсјетио је да је напорима ЕУ био сахрањен перспективни и корисни пројекат за Србију "Јужни ток".

Истовремено је рекао да је Москви познат принципијелни став руководства Србије о очувању пријатељских односа са Русијом у свим областима, укључујући и привреду.

"Већ сада очигледно је да је неопходно на стручном нивоу прилазити адаптацији правног основа сарадње у новим условима. Радни механизам може бити како билатерални, тако и уз ангажовање евроспких стручњака", рекао је Чепурин.

Он је нагласио да је логично да се ти разговори, који треба да имају за циљ избјегавање сувише препрека за обострану корисну сарадњу у Европи, воде паралелно са предприсутпним преговорима, можда и преко нових механизама руско-српске сарадње, који ће, како се нада, бити створени.

Извор: Тањуг