latinica  ћирилица
17/10/2016 |  17:11 | Аутор: РТРС

Николић: Србија никада неће увести санкције Русији

Предсједник Србије Томислав Николић изјавио је да Србија и данас наставља да се ослања на Русију и да никада неће увести санкције Русији без обзира на притиске.

"Не желимо да нам други бирају пријатеље, као што их и ми не бирамо другима. Увијек ћемо се залагати да се неспоразуми у међународним односима рјешавају дијалогом, на миран и достојанствен начин", рекао је Николић на отварању Развојног центра Руског географског друштва у Србији.

Николић је навео да је Русија данас држава без чијег става нема рјешавања ниједног важног, међународног, питања.

"Свјесни смо да без сарадње са Русијом не бисмо могли у пуној мери да остваримо наше државне интересе међу којима је најважнији очување нашег суверенитета и територијалног интегритета посебно пред међународним организацијама", рекао је Николић.

Предсједник Србије је навео да је отварање Развојог центра Руског географског друштва корак који представља конкретизацију нашег стратешког партнерства и потврду чврстих узајамних веза у српско - руским односима.

"За нас је то јасан сигнал да је Србија постала важна тачка ослонца у геостратешким размишљањима Русије која је била један од наших најважнијих ослонаца током готово читаве наше историје", рекао је Николић.

Према његовим ријечима, веома богата и садржајна историја српско - руских односа нажалост још није до краја истражена.

Николић је навео да је сарадња Србије и Русије изузетно дубока и слојевита и да би је требало сагледавати кроз низ комплексних друштвених појава и слојевитих и међузависних веза и односа укорењених у наша срца.

Руско географско друштво, каже Николић, једно је од најстаријих географских друштава на свијету, основано 1845. године указом цара Николаја првог чијим Савјетом покровитеља председава предсједник Русије Владимир Путин.

Главна активност тог друштва су експедиција и истраживања, образовање, очување традиције и културе, објављавање књига и рад са младима.

Николић је рекао да је Српско географско друштво, прво географско друштво на Балканском полуострву, да га је 1910. године основао Јован Цвијић који је био његов први предсједник, те да је главни задатак друштва био да негује контакте са сусједним наукама и истражује Балканско полуострво.

Извор: Танјуг