latinica  ћирилица
17/10/2016 |  17:13 ⇒ 20:07 | Аутор: РТРС

Реаговања након писма Огњена Тадића - ко је припремао пуч у СДС-у? (ВИДЕО)

На отворено писмо, доскорашњег потпредсједника СДС-а Огњена Тадића Главном одбору те странке, данас бројна реаговања.
Огњен Тадић - Фото: РТРС
Огњен ТадићФото: РТРС

Његове страначке колеге сагласне су да предсједник СДС-а у оставци, Младен Босић, не може бити једини кривац за пораз на изборима, а одбацују могућност пуча коју је Тадић ставио у први план.

Политиколози, међутим, упозоравају да је Босић капитен тима који већ пет година не постиже резултат. Посебно их чуди то што је писмо овако високог страначког функционера доспјело у јавност умјесто да су, кажу, иза затворених врата о писму расправљали органи странке. 

Детаљно а укратко – своје виђење односа унутар СДС-а Огњен Тадић преточио је у отворено писмо дуго неколико страница. На сцени је, тврди, исфорсирани пуч који има јасан циљ – СДС претворити у странку која ће бити под утицајем мафијашких пипака обавијених око политике.

На кога је тачно мислио, једно је од бројних питања која је отворио у писму, а на које Огњен Тадић, како је поручио у телефонском разговору, пред камерама не жели. Управо изостанак имена, политиколози, истичу као главни утисак.

- Мени је ово клизав терен. Нема ништа конректно. Зашто се већ једном не помену имена. Тај и тај је организовао пуч, наглашава Велизар Антић политиколог.

На Тадићево писмо, страначке колеге имале су кратак коментар. Мићо Мићић слаже се да за пораз СДС-а на локалним изборима нису одговорни само предсједник и потпредсједници странке, већ сви помало.

И када сам се кандидаовао за предсједника странке, ништа лоше нисам хтио да урадим ни господину Босићу. И тада сам хтио да раздрмам странку, да боље радимо, каже Мићо Мићић, потпредсједник СДС-а.

У Босићеву одбрану стао је и предсједник прњаворског СДС-а Синиша Гатарић. Уз ограду да писмо није прочитао, на анализу избора и Тадићев осврт на Прњавор, у којем је СДС изгубио власт и поред чињенице да има важне функционере на републичком и бх нивоу, дао је кратку изјаву.

- Горчину пораза Прњавор је откад га ја водим, као предсједник у задњих десет година, је тек сада осјетио. Али разумијем и Огњенову фрустрацију, јер је он ту горчину пораза три пут осјетио, јет је сад разумијем, кад сам је осјетио. Не замјерим му ја, ако је нешто критиковао то је његов лични став, истиче Гатарић.

Тадићев став је и да је вријеме да Драган Мектић фотељу министра безбједности замијени амбасадорском у Београду. На његовом мјесту види Александру Пандуревић.

Овај дио писма, за експерта за безбједност Џевада Галијашевића, показује на који начин неко ко је посланик у Парламентарној скупштини БиХ може открити те афере и имати важније информације од министра безбједности БиХ Драгана Мектића.

- Само на један начин, а то су њене приватне везе са директором ОБА-е Алмиром Џувом, који је злоупотребљавао ОБА-у за снимање по Републици Српској, снимање премијера Српске, предсједника Републике и новинара, и на крају достављао то јавности, наглашава Џевад Галијашевић, експерт за безбједност. 

На овакве тврдње изостао је одговор Александре Пандуревић, која се данас није јављала на телефон.