latinica  ћирилица
17/10/2016 |  17:24 ⇒ 20:25 | Аутор: РТРС

И.Сарајево: Конституисање градске скупштине (ВИДЕО)

Ни Источно Сарајево није изузетак када су у питању лоши изборни резултати СДС-а и тзв. Савеза за промјене.
Град Источно Сарајево - Фото: РТРС
Град Источно СарајевоФото: РТРС

Тамо би, први пут од настанка Града Источно Сарајево, СДС могао постати опозиција, а на власт доћи СНСД и ДНС. Како ствари сада стоје, тијесну већину за власт у Источном Сарајеву одредиће бубањ јер ће један број одборника, пресудан за већину у градској скупштини, на тај начин бити изабран из појединих градских општина.

Скупштина Града Источно Сарајево броји 31 одборника који се бирају из шест градских општина након њиховог конституисања. За већину је потребно најмање 16 одборника, која потом бира градоначелника. 

Након Бањалуке, Приједора, Требиња и Зворника, Источно Сарајево биће пети град у Српској гдје би власт могла да преузме коалиција око СНСД-а. Увјерени су да ће у компликованој процедури која подразумИИИјева прво конституисање 6 градских општина, доћи до потребне већине од 16 одборника.

- Заједно са коалиционим партнерима потрудити се да из локалних скупшптина извучемо највећи број одборника како би направили ту већину од 16 одборника евентуално више, наше прве процјене говоре да можемо доћи до тог броја, каже Љубиша Ћосић, предсједник Градског одбора СНСД-а Источно Сарајево.

У СДС-у не мисле тако и тврде да су обезбиједили већину од 16 одборника која им омогућава континуитет власти у Граду Источно Сарајево.

- Сада сигурно у овом моменту 16 сигурних има СДС и СзП а видјећемо даље, истиче Милован Бјелица, начелник Сокоца (СДС).

Према изборној процедури, у локалним скупштинама Пала и Сокоца довољна су три гласа за избор једног одборника за Градску скупштину, у преосталим градским општинама потребна су четири.

Према тој математици, коалиција СДС,ПДП и НДП и странке окупљене око СНСД-а имају по 14 одборника.Већину od најмање 16 одборника могла би да одлучи пука срећа, јер ће се имена тројице одборника добити из бубња.

У ПДП-у су нам рекли да је преурањено бавити се калкулацијама када нису конституисане ни локалне скупштине. Ипак, поручују да ће њихов кадар бити градоначелник ако буду дио власти. У случају да блок око СНСД-а овлада Градом, градоначелник ће бити кадар из ДНС-а и то са Пала.