latinica  ћирилица
17/10/2016 |  18:12 | Аутор: РТРС

ОЕБС - Парламентарни избори у Црноj Гори протекли у демократској атмосфери

Парламентарни избори у Црној Гори, упркос одређеним неправилностима, протекли су у демократској атмосфери, али је уочено и финансирање предизборне кампање из иностранства, саопштила је међународна посматрачка мисија за надгледање избора.

Шеф посматрачке мисије ОЕБС-а у Подгорици Роман Јакич рекао је да је законски оквир који се тиче избора знатно унапријеђен.

Он је навео да су међународни посматрачи констатовали да Државној изборној комисији и даље недостаје професионални капацитет и снажно колективно вођство, што је повремено доводило до техничких грешака и политичких тензија.

Јакич је истакао да је посматрачка мисија посебну пажњу посветила финансирању кампање.

"Уочили смо унапређење, али систем и даље није довољан да омогући потпуну отвореност и одговорност у овом процесу", рекао је Јакич на конференцији за новинаре.

Он је навео да ће комплетан завршни извјештај међународне посматрачке мисије са препорукама бити објављен за око два мјесеца.

Портпарол НАТО алијансе Ирина Новакова оцијенила је да су избори у Црној Гори били су демократски и да се НАТО радује сарадњи са новом владом.

Она је додала да НАТО у потпуности подржава црногорске евроатлантске интеграције.

Извор: Срна