latinica  ћирилица
17/10/2016 |  18:56 ⇒ 20:06 | Аутор: РТРС

ЦИК објавила коначне резултате избора; Грујичић и коначно начелник Сребренице (ВИДЕО)

Централна изборна комисија синоћ је већином гласова одбила приједлог члана Ирене Хаџиабдић да се 2000 гласова пристиглих поштом након 4. октобра броје у Главном центру за бројање гласова у Сарајеву.
ЦИК БиХ -
ЦИК БиХ

Данас је донесена одлука о утврђивању и објављивању резултата локалних избора у БиХ одржаних прије 15 дана, укључујући и Сребреницу. Одлука о Стоцу очекује се у наредним данима. 

Према утврђеним, данас објављеним резултатима, кандидат српских странака Младен Грујичић ,сасвим извјесно, биће нови начелник Сребренице, с обзиром на то да има 768 гласова више у односу на противкандидата Ћамила Дураковића, који и даље не признаје пораз. Много се данас полемисало о 2000 гласова који су стигли поштом након 4.октобра. Предложени закључак да се и они преброје, Централна изборна комисија одбила је већином гласова позивајући се на рок утврђен Правилником.

Иако је одлука о утврђивању и објављивању резултата локалних избора донесена једногласно, члан Комисије Суад Арнаутовић затражио је издвојено мишење у дијелу који се односи на Сребреницу. Како било, резултати су утврђени и објављени. За све локалне заједнице, осим за Столац, о којем ће чланови Централне изборне комисије сутра почети причу.

- За општинско Вијеће и начелника општине Столац резултати ће бити утврђени накнадно допунском одлуком ЦИК-а након што ЦИК БиХ донесе одлуку о поништењу избора у основној јединици Столац, и након проведених поновних избора у овој основној изборној јединици, истакао је Ахмет Шантић, предсједник Централне изборне комисије БиХ.

Са утврђивањем резутата почиње и тећи рок од три дана за подношење захтјева за поновно бројање гласова који, истичу у Комисији, треба да поднесе предсједник политичког субјекта.

Из Централне изборне комисије потврђују да је проценат неважећих листића за начелнике и градоначелнике 5,98, а за локалне скупштине 6, 54% што је на нивоу прошлих локалних избора одржаних прије четири године.