latinica  ћирилица
17/10/2016 |  19:02 ⇒ 20:23 | Аутор: РТРС

Црна Гора – ко има већину у Парламенту? (ВИДЕО)

Још је неизвјесно ко ће чинити већину у црногорској Скупштини. Прелиминарни резултати говоре да ДПС има 35 посланичких мандата.
Црна Гора - Фото: илустрација
Црна ГораФото: илустрација

Најјача опозициона коалиција Демократски фронт 18. Друга два опозициона блока-велика коалиција Кључ и Демократе имају по девет мандата. СДП је освојио четири  мандата, а мањинске партије шест мандата.

И управо ће оне бити најбитнији тас на црногорској политичкој ваги. Ђукановић је сигуран у то да ће имати већину. И опозиција тврди исто. 

 У Подгорици данас сасвим обичан дан који, осим политичких билборда, ни по чему не указује да се јуче у овом граду и држави водила тешка политичка утакмица. Резултат је неизвјестан, мада и власт и опозиција говоре о својој побједи.

Након званичног проглашења резултата избора одговорно приступити разговорима са потенцијалним партнерима ..по мом увјерењу ћемо за кратко вријеме доћи до концензуса који ће значити формирање Владе која ће се одговорно позабавити овим послом, истиче Мило Ђукановић, премијер Црне Горе.

И опозиција најављује разговор с представницима мањинских партија од чије одлуке зависи и формирање нове црногорске Владе.

- Упутити понуду представницима националних мањина желећи да се успостави нормална влада, односно прелазна влада која би организовала поштене и фер изборе за разлику од ових које организује данас Ђукановић, каже је Андрија Мандић предсједник Нове српске демократије.

 

Представници партија националних мањина за сада ћуте. Али, говори црногорска опозиција и то о нефер изборима у којима је, кажу било много нерегуларности. Посебно истичу, како га називају, симулирање државног удара и хапшење држављана Србије. Ипак, познаваоци политичких прилика у Црној Гори кривце за добар резултат ДПС-а виде у опозицији.

- Очигледно је да не постоји јединствена листа нити може да се деси зато што је међу лидерима нека врста такмичења ко ће бити први у опозицији, ви ћете често чути да се опозиција овдје не такмичи да смијени власт него да буде прва у опозицији, истакао је Марко Вешовић, новинар.

Грађани Црне Горе и након избора подијељени.

Црногорска опозиција ће покушати да склопи споразум и са дојучерашњим најљућим политичким непријатељем, Ранком Кривокапићем и његовим СДП-ом.

Неизвјесно је ко ће чинити већину у црногорској скупштини. Опозиција помиње компромис са мањинским партијама или протесте. Оно што је извјесно јесте да ће мањинске партије одлучивати о даљњем путу и судбини Црне Горе.