latinica  ћирилица
17/10/2016 |  19:13 ⇒ 20:27 | Аутор: РТРС

Дуг по основу неплаћних казни већи од 56 милиона КМ (ВИДЕО)

Да многи возачи у Босни и Херцеговини крше саобраћајна правила, а при том често прођу и некажњено, говори податак да је дуг по основу неплаћних казни већи од 56 милиона марака.
Саобраћај - Фото: РТРС
СаобраћајФото: РТРС

Рекордер је возач из Сарајева, који је дужан чак 44 000 марака, док у Републици Српкој рекорд држи становник Модриче, који дугује 30 000 марака.

Ова дуговања најчешће и не буду наплаћена, јер не постаје ефикасни механизми за наплату, а велико је питање да ли ће и нове измјене Закона о безбједности у саобраћају, осим што предвиђају значајно веће новчане казне, побољшати систем наплате. 

Дуал радар је уређај помоћу којег саобраћајна полиција, без заустављања возила, евидентира њихову брзину. На његову меморију полицајци не могу да утичу, па је онемогућено брисање евидентираног прекршаја, а казне возачима стижу на кућну адресу.

Након што изрекну казну, осим евидентирања дуговања, у МУП-у кажу не могу много да ураде.

Овлаштени орган, у овом случају МУП, има обавезу да прати извршење новчане казне. Ако у року од једне године не буде плаћена казна, доставља Пореској управи извршни налог да предузму поступак принудне наплате, каже Синиша Модић из  МУП-а Српске.

Међутим, ако је дужник незапослен, нема приходе или имовину коју је могуће заплијенити, на томе се прича најчешће и заврши, па дуговања држави из године у годину расту. Само у овој години, МУП РС издао је близу 190 000 прекршајних налога, укупне вриједности од 10 и по милиона марака, од чега је наплаћено тек 40-ак одсто. Управо због немогућности наплате, нацртом Закона о измјенама и допунама Закона о прекршајима, предвиђено је претварање новчаних у затворске казне, ако дуг није измирен у року од три године.

Једно од рјешења могло би бити и одузимање возила. Слична рјешења већ постоје у неким земљама региона.

Ова одредба је предвиђена и нашим Законом о прекршајима, али се, због недоречености, готово и не примјењује. Најчешћа санкција за возаче који не плате казне је забрана регистрације возила или обнове возачке дозволе. Колико је ефикасна ова мјера, говори податак да су, неки од најчешћих прекршаја вожња без возачке дозволе и управљање нерегистрованим возилом.