latinica  ћирилица
17/10/2016 |  20:11 ⇒ 20:26 | Аутор: РТРС

Бијељина: Пријем за чланове хора „Србадија"

За чланове бијељинског Хора "Србадија", који су освојили нову златну и сребрну медаљу на Првом међународном фестивалу и такмичењу хорова на Крфу, данас је одржан пријем у Градској управи Бијељине.
Пријем за чланове хора "Србадија" - Фото: Глас Српске
Пријем за чланове хора "Србадија"Фото: Глас Српске

 Диригент Хора "Србадија" Десанка Тракиловић захвалила је свима који су подржали њихов одлазак на ово такмичење и који подржавају њихов рад у претходних 16 година у којима је "Србадија" овјенчана бројним међународним наградама.

Тракиловићева је указала на важност одржавања континуитета и квалитета рада овог Српског црквеног пјевачког друштва које у свијету на најљепши начин представља Бијељину, Републику Српску и БиХ.

"Значајна је наша мисија да свијету представимо културу српског народа, његов темперамент, богатство хорског звука и музике овог народа", истакла је Тракиловићева.

Градоначелник Бијељине Мићо Мићић захвалио је члановима Хора "Србадија" на дугогодишњем успјешном раду и многобројним наградама којима су овјенчани и најавио да ће локална заједница и убудуће финансијски и материјално помагати њихов рад.

Он је најавио настојање Градске управе да се објекат Соколског дома у Бијељини реновира и користи за рад Музичке школе и Хора "Србадија".

Диригент Хора "Србадија" Јелена Милићевић Тракиловић рекла је новинарима да су се на Крфу представили у такмичарској категорији духовне музике са пјесмама живих српских и руских композитора и у категорији фолклора гдје су извели сплет српских народних пјесама допуњен и са сценским покретом.

Она је истакла да је "Србадија" имала част да пјева на отварању фестивала, а као најбољи хор на фестовалу наступили су и на његовом затварању.

На свом једанаестом учешћу на међународној сцени "Србадија" је била апсолутни побједник у категорији фолклора, а сребрну медаљу освојили су у категорији православне традиционалне музике.

На Међународном такмичењу хорова на Крфу које је одржано од 12. до 15. октобра "Србадија" се такмичила у конкуренцији 24 хора из свијета.

Извор: Глас Српске