latinica  ћирилица
17/10/2016 |  20:48 ⇒ 21:23 | Аутор: РТРС

Почињу радови на посљедњој дионици Коридора 10

"РЖД Интернешнел" је приступио радовима на дионици Винарци—Ђорђево, посљедњој од три дионице Коридора 10, који се реконструишу.
Руска машинерија напада коридор 10 (фото: - Фото: B92
Руска машинерија напада коридор 10 (фото:Фото: B92

У складу са пројектом на овој дионици дугој 15 километара, изведена је потпуна замјена доњег и горњег строја колосјека, пет скретница, преуређено је 11 прелаза, изведена реконструкција станица и ниских перона, уградња одводних канала, као и санација контактне мреже, СС и ТТ система.

Као и на другим јужним дионицама Коридора 10, сви грађевинско-монтажни радови ће се изводити у режиму 36-часовних технолошких затварања колосјека без потпуног прекида саобраћаја возова, при томе низ радова ће извести српске компаније — подизвођачи.

Након завршетка реконструкције брзина путничких возова, која данас не прелази 50 километара на сат, повећаће се до 120 километара на сат.

Очекује се да ће реконструкција дионица Винарци—Ђорђево бити завршена у другом кварталу 2017. године. Двије јужне дионице: Врањска Бања—Ристовац и Бујановац—Букаревац, гдје су радови отпочели у априлу 2016. године, ускоро се приводе крају.

Вриједност овог пројекта износи преко 38 милиона долара и реализује се о трошку руског државног кредита.

Извор: Спутник