latinica  ћирилица
17/10/2016 |  21:05 | Аутор: РТРС

Црногорска опозиција не признаје резултате избора

Представници Демократског фронта, Велике коалиције Кључ, Демократа и Социјалдемократске партије одржали су вечерас састанак на коме је донијета једногласна одлука да ти политички субјекти не признају резултате јуче одржаних избора.
Подгорица, Црна Гора - Фото: ТАНЈУГ
Подгорица, Црна ГораФото: ТАНЈУГ

Представници тих странака су се, речено је Срни у Великој коалицији Кључ, сагласили да не признају резултате избора имајући у виду да су, како се наводи, овај изборни процес пратиле такве злоупотребе "које су по садржају и броју надмашиле све претходне изборне процесе у историји парламентаризма Црне Горе"

На састанку је оцијењено да посебно имају у виду чињеницу да су поједини медији већ у суботу најавили, а државни органи Црне Горе у недјељу саопштили да се током изборног дана десио покушај државног удара.

"Јасно је, да се у атмосфери државног удара на сам дан избора не могу одржати слободни, фер и поштени избори", оцијењено је на састанку.

Наведени опозициони парламентарни субјекти инсистирају да независна комисија, у оквиру које треба укључити и представнике међународне заједнице, констатује и испита све чињенице у вези са наведеним државним ударом и јавности саопшти ко су извршиоци, а ко налогодавци тог кривичног дјела.

Ове четири изборне листе, које су освојиле 39 посланичких мандата од могућих 81, констатовале су да не могу признати резултате избора који су одржани у дану када је извођен државни удар.

У закључку којим је дефинисана заједничка одлука цјелокупне парламентарне опозиције о непризнавању резултата избора, наведено је да се тим прије не могу прихватити резултати јер је државни удар извођен дан пред одржавање гласања, као и на сам дан избора, што је неспојиво са слободним и демократским изјашњавањем грађана.

Извор: СРНА