latinica  ћирилица
17/10/2016 |  22:07 | Аутор: РТРС

Нова оптужница против генерала Ђукића

Жупанијско државно тужилаштво у Сплиту подигло је нову оптужницу за ратни злочин над цивилима против пензионисаног генерала бивше ЈНА Борислава Ђукића.
Борислав Ђукић (Фото: sense-agency.com) -
Борислав Ђукић (Фото: sense-agency.com)

Њега су већ оптужили за рушење бране Перућа 1993. године. Уз Ђукића, у новој оптужници се налазе и четири пуковника и један потпуковник бивше ЈНА, пренио је сајт index.hr.

Тужилаштво их терети да су као официри ЈНА, ТО и САО Крајине издавали наредбе да се артиљеријом и пјешадијом нападају цивилна насеља на шибенском подручју.

Сплитско тужилаштво тврди да су "оптужени знали да њихови војници системски убијају, туку, злостављају и муче преостало становништво хрватске националности на окупираном подручју и да силују жене, пале и минирају стамбене и привредне објекте, као и католичке верске објекте".

Оптужница покрива период од августа 1991. до истог мјесеца 1995. године. Оптужени се терете да као официри нису предузели потребне радње како би спречили такво понашање својих подређених, већ су такве радње допуштали, па су њихови војници, охрабрени таквим понашањем и држањем својих заповедника, наставили несметано с таквом праксом.

"Убили су 118 цивила, пет жена су силовали, а седам жена покушали силовати", тврди тужилаштви у оптужници, у којој стоји и да је протјерано многобројно становништво и уништен велики број објеката.

Оптужница је подигнута након вишегодишњег рада полиције и хрватског државног тужилаштва, а испитано је 450 свједока и прикупљено 3.000 доказа.

Пензионисаног генерала бивше ЈНА Борислава Ђукића, држављанина Србије, Црна Гора је прошле године изручила Хрватској, по оптужби за рушење бране Перућа и налази се у притвору у Сплиту.

Извор: ТАНЈУГ