latinica  ћирилица
17/10/2016 |  22:45 | Аутор: РТРС

Могерини-Хан: Брзо формирати владу Црне Горе

Високи представник ЕУ за спољну политику и безбједност Федерика Могерини и комесар за сусједску политику и преговоре о проширењу Јоханес Хан истакли су да се радују конституисању новог парламента, брзом формирању нове Владе и наставку стабилног пута Црне Горе у евроатлантским интеграцијама.
Црна Гора - Фото: илустрација
Црна ГораФото: илустрација

Могерини и Хан су истакли да је Црна Гора веома напредовала у приступном процесу ЕУ и да мјесеци пред њом морају бити искоришћени за продубљивање и убрзавање политичких и економских реформи, посебно у области владавине права у којој желе да виде још боље резултате.

"Грађани Црне Горе гласали су јуче на парламентарним и локалним изборима у миру и реду и унутар реформисаног законског оквира. Изборе су посматрали домаћи и међународни посматрачи које је акредитовала Државна изборна комисија", навели су европски званичници у заједничком саопштењу поводом одржаних избора.

Они су додали да је Посматрачка мисија Канцеларије за демократске институције и људска права ОЕБС-а у прелиминарној изјави оцијенила да су парламентарни избори одржани "у конкурентном окружењу и да их је одликовало опште поштовање темељних слобода, те да су примијећене позитивне промјене показале истинску вољу за унапређење овог процеса".

"Надлежни органи треба да, у складу са прописима, испрате све случајеве процедуралних неправилности и позабаве се свим недостацима о којима су посматрачи извијестили", констатовали су Могерини и Хан.

Извор: Срна