latinica  ћирилица
18/10/2016 |  07:30 ⇒ 19:36 | Аутор: РТРС

Чланови Комисије за спровођење референдума на саслушању у Тужилаштву БиХ (ВИДЕО)

Чланови Републичке комисије за спровођење референдума о дану Републике Српске Давор Шешић и Недељко Гламочак саслушани су у Тужилаштву БиХ као свједоци поводом одржавање референдума о Дану Републике.
Недељко Гламочак након саслушања - Фото: РТРС
Недељко Гламочак након саслушањаФото: РТРС

Први је саслушан Давор Шешић и то у својству свједока. Новинарима је, након што је изашао из Тужилаштва, рекао да је саслушан и да не може говорити о детаљима истраге.

Упитан о околностима под којима је саслушан, рекао је да су га питали о томе како је дошло до организовања референдума, али да ништа више не може рећи.

- Колико сам видио посланици су свједоци, а чланови Комисије осумњичени, а ја сам саслушан као посланик - рекао је Шешић и истакао да је ово политички процес.

- Мислим да ово неће ићи даље од саслушања - додао је Шешић.

Након што је дао изјаву у Тужилаштву, Недељко Гламочак је рекао да је ријеч о политичком процесу, имајући у виду са чиме се све ова земља сусреће - од организованог криминала, политичке корупције до пријетње тероризмом.

- Мислим да би акција правосудних органа у овој земљи требало да буде на тим питањима, а на на овом - рекао је Гламочак новинарима.

С обзиром на начин на који функционишу тужилаштва између себе, Гламочак сматра да није било проблема да се изјава узме и у тужилаштву у Бањалуци.

Гламочак, који је саслушан у својству свједока, рекао је да је данас одговарао на питања о поступцима и процедурама које су довеле до референдума и раду комисије и додао да не зна какви су даљи кораци Тужилаштва БиХ.

Гламочак је истакао да у овом случају нема ничије одговорности, напомињући да је референдум демократско право грађана које никога није угрозило, нити ће угрожавати.

- Забранити референдум у овој земљи било би крајње апсурдно - закључио је он.

Перица Бундало дао је исказ у Тужилаштву БиХ у својству свједока, али није желио да каже о чему је било ријечи, уз образложење да је то изван оквира онога шта је у фази истраге.

Бундало, који је посланик ПДП-а у парламенту Српске, истакао је да народни посланици и делегати Вијећа народа, који су чланови ове комисије, немају никакву одговорност јер их директно штити Устав Републике Српске.

Он је објаснио да су народни посланици и делегати Вијећа народа, према члану 72 Устава, ослобођени кривичне и грађанске одговорности за било какав поступак учињен у оквиру надлежности Народне скупштине.

- Референдум се десио и сада је касно говорити о томе да ли је био потребан или није - рекао је Бундало и додао да је лично био против одржавања референдума.

Сутра би требало да буде саслушан Зденка Гојковић из Социјалистичке партије.

У Тужилаштву БиХ раније су саслушани Горан Змијањац и Милан Петковић, чланови Републичке комисије за спровођење референдума о Дану Републике Српске, а у оквиру истраге у предмету против Милорада Додика због кривичног дјела "неизвршења одлуке Уставног суда БиХ".

Извор: СРНА/Независне новине