latinica  ћирилица
18/10/2016 |  08:50 | Аутор: РТРС

Битка за Мосул ће дуго трајати

Ирачке снаге напредовале су источно од Мосула након што су покренуле офанзиву за ослобађање града у рукама џихадиста Исламске државе.

Страхује се да ће битка за Мосул дуго трајати и УН изражавају бојазан да би то изазвало хуманитарну катастрофу за око 1,5 милиона становника који живе у Мосулу, другом граду по величини у Ираку и посљедњем великом упоришту џихадиста у тој земљи.

Око 30.000 припадника ирачких снага учествује у офанзиви.

У офанзиви на Мосул који је такозвана Исламска држава заузела 2014. године, ирачке и курдске снаге освојиле су неколико малих, углавном ненасељених села, а њихов напредак успоравају заостале бомбе на путу које за собом остављају џихадисти.

Припадници ИД извели су низ самоубилачких напада, а у једном таквом уништен је курдски тенк, преноси АП.

Хуманитарне организације страхују да би сукоби могли да изазову масовни егзодус због чега припремају кампове гдје би могло да се смјести 100.000 избјеглих.

Уједињене нације наводе да би усљед борби могло доћи до расељавања најмање 200.000 људи, док хуманитарни радници упозоравају да би џихадисти могли да користе цивиле као живи штити.

"Цивили који покушају да побегну из града имаће мале шансе, али ће узети живот у своје руке. Остаје им да се моле да ће успјети да избјегну снајпере, нагазне мине, бомбе и друге замке", рекао је Александар Милутиновић, директор Међународног спасилачког комитета у Ираку.

Офанзива на Мосул је највећа и најкомплекснија војна операција у Ираку покренута послије повлачења америчких снага 2011. године. У њој учествује око 25.000 припадника ирачке војске, курдских пешмерги, сунитских племена и шиитске милиције.

Сједињене Државе изводе ваздушне ударе, спроводе логистичку и савјетодавну подршку, али тврде да Ирачани воде офанзиву.

Различите снаге сада сарађују заједно у протеривању џихадиста из Мосула, али ситуација би могла да се закомпликује када се приближе граду. Такође није јасно ко ће управљати Мосулом кад џихадисти оду, наводи АП.

Пентагон је касно синоћ саопштио да је операција добро почела и да ће бити тешка и захтијеваће доста времена.

Ирачка војска током ноћи је бацала летке изнад Мосула у којем се наводе инструкције за безбједност становништва.

Француско Министарство одбране саопштило је синоћ да ће се министри одбране водећих земаља међународне антиџихадистичке војне коалиције састати 25. октобра у Паризу како би разговарали о бици за преузимање ирачког града Мосула.

Извор: Танјуг