latinica  ћирилица
18/10/2016 |  10:02 ⇒ 12:47 | Аутор: РТРС

Српска: На 45.000 хектара почела сјетва пшенице (ВИДЕО)

У Српској је почела сјетва озимих усјева. Ове јесени ратари планирају да засију око 65 000 хектара, највише пшеницом, око 45 хиљада . Услови за сјетву су повољни, земљиште довољно влажно за квалитетну обраду, а минерално ђубриво јефтиније у односу на прошлу годину. Ресорно министарство и ове године подстицајним мјерама подржаће производњу пшенице.
Сјетва - Фото: РТРС
СјетваФото: РТРС

Оптимални рок за сјетву је почео, међутим , сјетва иде споро. Многа имања тек припремају оранице за сјетву и завршавају бербу кукуруза. Кажу , још не касне. Ако вријеме буде повољно засијаће до краја октобра.

Ове године сјетва ће бити јефтинија од претходне. Цијена сјеменске пшенице је од 80 -110 марака, зависно од произвођача , а ђубриво је јефтиније него прошле године.

Треба квалитетно припремити оранице, сјеме засијати на дубину од четири до шест центиметара и извршити адекватно ђубрење, кажу агрономи. Савјетују да се у оранице дода и микробиолошко ђубриво .

Производњу пшенице и ове године различитим подстицајним мјерама, помоћи ће ресорно министарство.

Богата је понуда сјеменске пшенице у пољопривредним апотекама. Поред пшенице страних произвођача, ратарима је на располагању и 1.280 тона домаћег сјемена.