latinica  ћирилица
18/10/2016 |  10:25 | Аутор: РТРС

Кина: Државна предузећа основала фонд за сиромашне регије

Група од 51 предузећа под контролом кинеске централне државе оснивају фонд за инвестирање у најсиромашнијим регионима земље, као дио државног плана за коришћење тржишних сила у борби против сиромаштва.
Кина - Фото: РТРС
КинаФото: РТРС

Фонд креће са средствима од 12,2 милијарде јуана (1,83 милијарде долара), али ће компаније, укључујући Three Gorges Project Corporation, State Grid Corporation и Дражавну корпорацију за развој и инвестиције, постепено повећати капитал на 100 милијарди јуана (14,8 милијарди долара), објавила је државна Комисија за надзор имовине и управу (САСАЦ) на својој интернет страници, преноси агенција Ројтерс.

Према извјештају новинске агенције Синхуа, 70 милиона људи у Кини и даље живи са мање од 2.300 јуана годишње (341,22 долара), што је званична кинеска мјера сиромаштва.

Кина је саопштила да је циљ да смањује тај број за најмање 10 милиона људи годишње, почевши од ове године.

Синхуа додаје ће фонд инвестирати у ресурсе, изградњу индустријских паркова и унапређење урбанизације у најсиромашнијим кинеским регијама.

Приоритетни региони укључују, према наводима кинеске агенције, подручја у којима живе етничке мањине, затим пограничне области, као и старе "револуционарне базе" кинеске комунистичке партије.

У одвојеном документу објављеном данас, кинеска влада је саопштила да ће покренути пилот програм крајем године за развој хидроенерегетских и минералних ресурса у неким од најважнијих региона погођеним сиромаштвом.

У саопштењу се прецизира да ће програмом бити додијељене акције руралним колективима у пројектима хидроелектрана и рудника, на основу којих ће сиромашне заједнице стећи већи удио у добити, преноси Ројтерс.

Извор: Танјуг