latinica  ћирилица
18/10/2016 |  12:44 ⇒ 15:26 | Аутор: РТРС

Вучић примио к знању извјештај Могеринијеве

Премијер Србије Александар Вучић изјавио је данас да је примио к знању извјештај шефа европске дипломатије Федерике Могерини о приоритетима заједничке спољне и безбједносне политике ЕУ за 2016. годину као што је и ЕУ примила к знању његове примједбе када је говорио о комбинату Трепча.
Александар Вучић - Фото: ТАНЈУГ
Александар ВучићФото: ТАНЈУГ

"Како су оно они рекли када сам ја говорио о Трепчи? Да су примили к знању? Сад сам ја примио к знању те примједбе, и похвале и примједбе", рекао је Вучић у Лесковцу.

У извјештају ЕУ, који је објављен јуче, наводи се и да се очекује наставак састанака између Београда и Приштине на највишем нивоу и даља нормализација односа, да Унија охрабрује Србију да интензивира спровођење реформи у кључним областима као што су правосуђе, борба против корупције и организованог криминала, слобода изражавања и медија, те усклађивање са спољном и безбједносном политиком ЕУ.

Напомиње се да процес нормализације односа Београда и Приштине мора да се настави "у доброј вјери", уз инсистирање да обје стране примијене све договорено у оквиру дијалога, преносе београдски медији.

У документу о спољној и безбједносној политици ЕУ и њеним приоритетима у 2016. години посебно се наглашава важност сарадње ЕУ и земаља западног Балкана када је у питању рјешавање мигрантске кризе, али и борба против тероризма.

Закључује се да свеобухватна регионална сарадња и добросусједски односи остају од суштинског значаја за стабилност и европску перспективу западног Балкана.

Извор: СРНА