latinica  ћирилица
18/10/2016 |  13:06 ⇒ 16:45 | Аутор: РТРС

"Краш" наставља инвестиције у кексару "Мира"

У Приједору је данас представљено улагање фабрике "Краш" у развој приједорске кексаре "Мира" веће од пет милиона КМ и за први квартал 2017. године најављен наставак инвестиција у технолошки парк, производне хале, складишне капацитете и административни дио.
"Мира" Приједор - Фото: СРНА
"Мира" ПриједорФото: СРНА


Директор "Мире" Марица Видаковић рекла је да пословни резултати "Мире" омогућавају нове инвестиције будући да су у односу на прошлу годину производња и продаја веће за 14 одсто, да је за девет мјесеци ове године остварено више од 1,1 милиона марака нето добити и да се за идућу годину планира раст производње и продаје од 20 одсто.

"Више од хиљаду тона кекса само у овој години биће извезено на ново `Мирино` тржиште - у Саудијску Арабију. План за идућу годину за ово перспективно тржиште је хиљаду и по тона или више", навела је Видаковићева, подсјећајући да "Мира" извози више од 80 одсто своје производње на тржишта од Аустралије, преко Азије и Европе до Канаде и Америке и да има девизни суфицит, док су примања радника и неки други показатељи изнад републичког просјека.

Она је додала да су прије мјесец дана ријешени имовинско-правни односи "Мириних" постројења у приједорском насељу Свале, да је локација у власништву кексаре и да више нема никаквих спорова, али да инвестиције у тај дио не зависе само од "Краша".

"Све је ријешено на добробит и града и `Мире` јер смо, између осталог, уговорно нешто ми препустили граду, а град нешто нама. Потребан је низ предуслова да са може инвестирати у Свале. То значи инфраструктура која у овом тренутку не посоји. Имамо само техничку воду, немамо плин, немамо канализаицју, немамо низ најважнијих енергената који су потрбени за покретање производње", рекла је Видаковићева и најавила да услиједити разговори са градом.

Градоначелник Приједора Марко Павић рекао је да је "Мира" највећи извозник из Приједора и да град Приједор то изузетно цијени.

"То је фабрика која стално своју производњу обнавља, реконструише, дограђује и шири се и повећава број радника. Ми имамо двије улоге: да обезбиједимо `Мири` да функционише по својим захтјевима и да се што више радника запосли. Оба та елемента су испуњена", рекао је Павић.

Министар трговине и туризма Републике Српске Предраг Глухаковић рекао је да је од представника "Мире" данас сазнао да немају примједби на законску регулативу из области трговине, али да има неколико ствари које треба заједнички урадити на нивоу БиХ.

"Морамо наше прописе хармонизовати, јер они извозе и у Федерацију БиХ и лидер су на тржишту Републике Српске, да покушамо заједно наћи неке ствари, поготово код пореских дажбина, да то уједначимо, да они немају бар те проблеме код формирања цијена, јер сами знате да код тог формирања све утиче на цијену", рекао је Глухаковић.

Потпредсједник Републике Српске Јосип Јерковић рекао је да је данас у Приједору лијепо видјети да економија, запошљавање и бољи живот не познају границе.

"Ма које вјероисповијести или боје коже били, овдје се заједнички ради и ова општина могла би бити примјер свим општинама како треба заједнички радити, јер је то будућност на просторима Републике Српске", рекао је Јерковић.

Загребачки "Краш" приједорску "Миру" “ преузео је 2003. године и до данас у ову фабрику уложио више од 30 милиона марака.