latinica  ћирилица
18/10/2016 |  13:15 ⇒ 15:22 | Аутор: РТРС

Грађевинари из Српске на сајму у Минхену

Предузећа из Републике Српске моћи ће да се представе на водећем свјетском сајму за архитектуру, грађевинске материјале и системе "БАУ", који се одржава у јануару наредне године у Минхену у Њемачкој.
Грађевинарство, радници - Фото: РТРС
Грађевинарство, раднициФото: РТРС

Портпарол Привредне коморе Републике Српске Владимир Благојевић рекао је да је њемачко тржиште веома важно за Републику Српску, а да је сајам "БАУ" у Минхену прилика да се спознају могућности проширења сарадње и успостављања нових пословних контаката предузећа из Српске и Њемачке.

"Постоји велики интерес и могућност унапређења те сарадње, односно повећање обима и врсте послова које предузећа из Републике Српске обављају у Њемачкој када је у питању грађевинарство, архитектура, али и друге области", рекао је Благојевић новинарима уочи презентације сајма за архитектуру, грађевинске материјале и системе "БАУ", која је одржана данас у Привредној комори Српске.

Благојевић је подсјетио да предузећа из Српске изводе радове на веома захтјевним инфраструктурним пројектима у Њемачкој, а да за те послове мјесечно имају 666 деташмана, односно радних дозвола.

Службеник у Представништву њемачке привреде у БиХ Амра Шурковић истакла је да је сајам "БАУ", који се одржава сваке двије године, веома интересантан и важан за предузећа из БиХ.

"Овај интернационални сајам који привлачи многобројне посјетиоце из свих области планирања, пројектовања, архитектуре и градње, а водеће теме предстојећег сајма су `Интелигентне фасаде`, `Дигитално пројектовање, грађење и управљање`, те `Градити и становати у 2020. години`", навела је Шурковићева.

Она је нагласила да је на сајму "БАУ" 2013. године БиХ била сврстана међу 15 земаља сајма чији су штандови били најпосјећенији.

Замјеник директора Представништва њемачке привреде у БиХ Мартин Габер рекао је да Представништво њемачке привреде у БиХ представља мост између њемачких и фирми из БиХ које желе да успоставе пословне контакте.

"Постоје различити модели у успостављању тих контаката, почев од пружања основних информација па све до презентације њемачких сајмова привреде овдје у БиХ", додао је Габер.

Он је нагласио да постоје одличне могућности за јачање сарадње њемачких и фирми из БиХ у наредном периоду.

Извор: СРНА