latinica  ћирилица
18/10/2016 |  14:01 ⇒ 14:20 | Аутор: РТРС

Суђење Орићу: Српске породице дочекала затворена врата суда

Чланови братуначке Општинске организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила огорчени су што нису могли пратити цијели ток суђења команданту такозване Армије БиХ у Сребреници Насеру Орићу и припаднику те војске Сабахудину Мухићу за злочине над српским ратним заробљеницима на подручју Сребренице 1992. године, јер нису могли ући у судницу.
Суђење Орићу: Српске породице дочекала затворена врата суда - Фото: СРНА
Суђење Орићу: Српске породице дочекала затворена врата судаФото: СРНА

Предсједник организације Радојка Филиповић изјавила је новинарима да су дошли како би показали да су за овај процес веома заинтересовани, те да су јуче уредно најавили долазак 20 породица, од којих је дошло 15.

"Дочекала су нас затворена врата. У судницу нисмо могли ући сат времена, док су бошњачка удружења заузела сва мјеста. То само говори какав је однос ове правосудне институције и према породицама жртава из реда српског народа, а да не причам какав је однос када је ријеч о предметима ратних злочина гдје су жртве Срби", изјавила је Филиповићева.

Она је подсјетила да су чланови ове организације 26. јануара присуствовали почетку суђења Орићу, након чега су "експресно" од Суда и Тужилаштва добили упозорење да не могу присуствовати суђењима, јер се на тај начин врши "притисак на свједоке".

"Бошњачка удружења су све вријеме била у судници, а ми данас долазимо и за нас су врата затворена, за нас нема столица. Чија је ово институција, да ли је институција једног народа или се финансира од пореза свих грађана ове земље", питала је Филиповићева.

Она је додала да је запањена односом Орићеве одбране која чини све да дискредитује кључне свједоке, какав је данас био Ибран Мустафић.

"Страшно је колики је притисак на свједоке који долазе не само из реда бошњачког, него и из реда српског народа. Ми хоћемо да вјерујемо да ће Судско вијеће на основу чињеница и доказа, те на основу изјава свједока, донијети правоснажну судску пресуду, односно да ће се сви починиоци злочина, без обзира из кога реда долазили, наћи иза решетака", истакла је Филиповићева.

Извор: СРНА