latinica  ћирилица
18/10/2016 |  14:41 ⇒ 14:42 | Аутор: РТРС

Гњатић: Тражимо исплату и евидентирање свих дуговања

Предсједник Синдиката образовања, науке и културе Републике Српске Драган Гњатић рекао је данас у Бањалуци да ова организација тражи од надлежних исплату и евидентирање свих дуговања који у овом тренутку износе од два и по до три милиона КМ.
Драган Гњатић - Фото: РТРС
Драган ГњатићФото: РТРС

Гњатић је истакао да ће тражити да се направи план и програм исплате дугова према просвјетарима и запосленима у области културе до Нове године или у неком наредном, разумном року.

Он је поручио да дуговања Министарства финансија према радницима који су склопили споразуме преко Агенције за мирно рјешавање спорова морају бити што прије исплаћена, као и дугови за јубиларне награде, накнаде за рођење дјетета, смртни случај, накнаде предсједнику синдикалне организације.

Гњатић је посебно нагласио да просвјетарима треба исплатити дуг за накнаде за превоз за укупно шест мјесеци.

"Имамо обећања да би накнаде за превоз за шести и седми мјесец требало да буду исплаћене данас или евентуално сутра, али до сада немамо информације да је то учињено", рекао је Гњатић на ванредној конференцији за новинаре у Дому синдиката.

Када је ријеч о упутству о начину обрачуна накнаде за превоз за око 6.500 просвјетара, које је недавно донио министар просвјете и културе, Гњатић је најавио да ће синдикат наредних дана поднијети апелацију Уставном суду Српске, јер сматрају да је поменути документ незаконит и непримјењив.

"У Закону о раду прецизно пише да радник има право на накнаду за превоз, која није у мјесечним картама већ у новцу. Тражимо да се она исплати раднику, а на њему је да иде на посао како му одговара", навео је Гњатић.

Он је додао да је упутством, између осталог, предвиђено да се накнада за превоз исплаћује превозницима и то у износу од 100 одсто за мјесечну карту, 50 одсто за раднике који путују властитим аутомобилом, а 60 одсто за оне који раде у двије или више школа.

На питање да ли се због поменутих дуговања, а поготово оних за превоз, у појединим школама већ припрема штрајк упозорења, Гњатић је рекао да је незадовољство чланова синдиката и запослених огромно те да се у складу са законом припремају одређени облици синдикалне борбе, у којима штрајк није искључен.

Извор: СРНА