latinica  ћирилица
18/10/2016 |  15:21 ⇒ 20:36 | Аутор: РТРС

Додјела одликовања за 15 породица погинулих бораца Војске Републике Српске (ВИДЕО)

За 15 породица погинулих бораца Војске Републике Српске из Новог Града и Приједора данас су уручена одликовања"Медаља заслуга за народ".
Додјела одликовања - Фото: РТРС
Додјела одликовањаФото: РТРС

Постхумно је одликовано 10 бораца из Новог Града и пет из Приједора. Предсједник Републике Српске Милорад Додик на приједлог Републичке организације породица заробљених и погинулих, постхумно је поводом 15.септембра Дана погинулих, одликовао погинуле борце. 

Слађан Младић имао је 22 године када је погинуо у јулу 1995. године на сарајевском ратишту. Његова мајка Слободанка захвална је на додјељеном признању, јер је то, каже, потврда ,да није живот дао узалуд.

"Мени ни злато ни богатство свег свијета сина не може вратити. Ипак захвална сам свима на признању", рекла је Слободанка Младић.

Ивана Давидовић из Приједора у рату је изгубила оца. Погинуо је 1995.године на ратишту у Градачцу. Са сином и мајком данас је дошла да прими признање.

"Значи ми много за мене и мога сина. Да наша поколења не забораве, и да се ово више не понови српском народу", рекла је Ивана Давидовић.

Ово је један од начина да се одужимо погинулим борцима Војске Републике Српске јер су они своје животе дали за слободу, истакао је Недељко Митровић предсједник Републичке организације породица погинулих и несталих бораца.

"Јер то једино преостаје породицама погинулих,као сатисфакција према овим породицама.Јер су свој живот уградили у темеље Српске", навео је Митровић. 

У Одбрамбено отаџбинском рату с подручја Новог Града, за одбрану Републике Српске, своје животе дало је 338 бораца.