latinica  ћирилица
18/10/2016 |  15:26 | Аутор: РТРС

Одбијен сет закона који предвиђа повећање акциза за нафту

Чланови Комисије за финансије и буџет Представничког дома Парламентарне скупштине БиХ нису прихватили сет закона којима се предвиђа повећање акциза за нафту и нафтне деривате за 15 фенинга, јер већина сматра да би примјена предложених закона произвела негативне ефекте и према грађанима и према привреди у БиХ.

Ријеч је о Приједлогу закона о измјенама и допунама Закона о акцизама у БиХ, Приједлогу закона о измјени Закона о систему индиректног опорезивања у БиХ и Приједлогу закона о измјенама и допуни Закона о уплатама на јединствени рачун и расподјели прихода - сви у првој комисијској фази на приједлог Савјета министара БиХ.

Против су гласали Душанка Мајкић /СНСД/, Салко Соколовић /СДА/, Ненад Лалић /СДС/, Дамир Бећировић /ДФ/ и Јасмин Емрић /А-СДА/, а за су били предсједавајући Комисије Предраг Кожул /ХДЗ БиХ/, Мирсад Фазлић /СДА/ и Мирсад Исаковић /СББ/.

Министар финансија и трезора у Савјету министара БиХ Вјекослав Беванда образложио је поменуте приједлоге закона и навео да Управни одбор Управе за индиректно опорезивање /УО УИО/ БиХ, чији је предсједник, и даље стоји иза утврђених принципа, према којима би Федерацији БиХ у наредној години требало да припадне 59 одсто, Републиџц Српској 39 и Дистрикту Брчко два одсто од средстава добијених путем наплате акциза на нафту.

Мајкићева се изјаснила да ће гласати против предложених закона, уз образложење да је ријеч о наставку политике креирања индиректних пореза која води губљењу кредибилитета кључних институција БиХ, односно дезавуисања и УО УИО БиХ и Комисије и парламента БиХ.

Остали противници овог сета закона навели су да би повећање цијене горива "пунило џепове тајкуна и криминалаца", и да је добра намјера изградња путева и ауто-путева, али да ни јавност ни привреда у БиХ нису припремљени за доношење тих закона.

Чланови Комисије су на данашњој сједници у Сарајеву одлучили да изјашњавање о Приједлогу закона о измјени Закона о платама и накнадама у институцијама БиХ, у другој комисијској фази, чији је предлагач посланик Дамир Арнаут /СББ/ одгоде за наредну сједницу, која је заказана за четвртак, 20 октобра.

Суштина Арнаутовог приједлога јесте ограничавање отпремнина запослених у институцијама БиХ и то на максималан износ од 9.960 КМ, односно минималан износ у висини од 4.980 КМ.

Извор: Срна