latinica  ћирилица
18/10/2016 |  15:32 ⇒ 15:40 | Аутор: РТРС

Зворник- Најбоље Бањалучко студентско позориште (ФОТО)

Проглашењем најбоље представе и глумачког остварења, у Зворнику је данас завршен 16. фестивал омладинских позоришта Републике Српске.
Зворник - представа "Умрежи ме њежно" - Фото: СРНА
Зворник - представа "Умрежи ме њежно"Фото: СРНА

Као најбоља награђена је представа "Прљав веш", по тексту Богољуба Ђорђевића, у режији Александра Пејаковића, у извођењу Бањалучког студентског позоришта.

Награду за режију добила је невербална представа "Границе", коју је извело Дис-Позориште младих из Бањалуке, у режији Новице Богдановића, док је награда за колективну игру и сценски покрет добила представа "Умрежи ме њежно", сценаристе и режисера Бранкице Радоњић, а у извођењу Драмске сцене СПКД Просвјета из Прњавора.

Награда публике припала је представи "Умрежи ме њежно", у којој се указује колико је употребом мобилних телефона, рачунара, лаптопа, нестало комуникације међу људима.

Члан жирија Мира Бошњак рекла је да је награда за најбољу представу донесена једногласно, истичући да је представа "Прљав веш" заокружена тематска цјелина.

Она је изразила задовољство што је представа "умрежи ме њежно" добила награду публике, додајући да је млада глумачка екипа која се бавила актуелном проблематиком интернета била јако интересантна.

Награда за најбоља глумачка остварења у "Прљавом вешу" припале су Миљани Орашаним и Мињи Глишић, док је у представи "Границе" најбоље глумачко остварење имао Огњен Богдановић.

Представа "Границе" (ФОТО:СРНА)

Предсједник Организационог одбора 16. фестивала омладинског позоришта Српске Новица Богдановић истакао је да се овај фестивал добро укоријенио у културну понуду Српске.

"Ово је један од фестивала који његује искључиво продукцију из Републике Српске и специфичан је по томе што сваке године промијени мјесто одржавања, чиме се омогућава појединим срединама да дођу до изражаја, добију квалитетан позоришни програм и да афирмишу оно што они имају да понуде", навео је Богдановић.

Директор Дома омладине Зворник Ђорђе Деурић изразио је задовољство што су Дом омладине, Позориште младих Зворник и град Зворник били домаћини овог престижног фестивала. Навео је да је публика видјела квалитетан позоришни програм, те да је овај фестивал и прилика да Зворник постане културни центар ове регије.

Шеснаести фестивал омладинских позоришта Републике Српске отворен је 15. октобра.

На Фестивалу су, осим награђених, одигране представе "Успавана љепотица" у извођењу Аматерског позоришта из Котор Вароши, "Аплауз, молим" Драмског студија М.А.С.К.Е. Народне библиотеке "Невенка Станисављевић" из Костајнице, "Игре у пијеску" Драмске секције Гимназије и Градског позоришта Мркоњић Град, као и ауторски пројекат Ивана Перковића "Пјесник за пјесника".

Током четири фестивалска дана изведено је десет представа у Зворнику, од којих три у Милићима.

Организатори Фестивала су Дом омладине Зворник и бањалучки Дис театар, покровитељ Министарство просвјете и културе Републике Српске, а пријатељи манифестације Градска управа Зворник и компанија "Боксит" из Милића.

Извор: СРНА