latinica  ћирилица
18/10/2016 |  15:35 | Аутор: РТРС

НБС дала прву дозволу за издавање електронског новца

Народна банка Србије саопштила је данас да је дала прву дозволу за издавање електронског новца.
Народна банка Србије   (Фото:nspo.rs) -
Народна банка Србије (Фото:nspo.rs)

НБС наводи да је то прва институција електронског новца која може да обавља послове у домаћем платном промету (плаћања између резидената у Србији), јер се сервиси страних институција електронског новца (на примјер  PayPal, Skrill i Payoneer), у складу са законом, могу користити само у платном промету са иностранством.

У почетној фази, како се додаје, фирма ""IPaySee"  ће издавати електронски новац, прије свега, преко мреже дистрибутера чији ће списак бити објављен на интернет презентацији ове институције.

НБС очекује да ће најкасније почетком наредне године ова институција у сљедећој фази понудити корисницима услугу тзв. дигиталног новчаника, односно да ће омогућити креирање електронског новца у потпуно виртуелном окружењу увођењем могућности да се стање електронског новца допуњује коришћењем платних картица на интернету или преко мобилних апликација.

"Тиме би се створили услови и за непосредна плаћања електронским новцем на продајним мјестима, поред тога што ће већ у почетној фази бити омогућено плаћање у интернет продавницама", саопштила је НБС.

НБС је подсјетила да електронски новац представља потпуно равноправну електронску замјену за новчанице и ковани новац, а обично се користи за плаћања путем интернета, апликација на мобилним телефонима, НФЦ чипа и слично.

Извор: Блиц