latinica  ћирилица
18/10/2016 |  15:39 ⇒ 17:10 | Аутор: РТРС

Компанија Краш уложила у приједорку фабрику "Мира" (ВИДЕО)

У приједорску фабрику кекса „Мира“ компанија Краш уложила је више од 5 милиона марака. Отворен је реконструисани погон.
Краш - Фото: РТРС
КрашФото: РТРС

Најављена су нова улагања у технолошки парк, производне хале, складишне капацитете, те изградњу административног дијела фабрике. 

Драгојла Бајић запослена је у приједорској кексари готово четири деценије. Реконструкција погона ће, каже, олакшати посао радницима и повећати продуктивност.

 "Овдје смо ми некад радили ручно, а сада видите, нас двоје, сад може и једно, а било је и по пет - шест. Видите како нам је сређено, чисто уредно и видите како радимо", рекла је Бајићева. 

Приједорска творница кекса један је од највећих извозника са простора Српске.
Предузеће ове године биљежи раст производње и продаје за 14%, а за првих девет мјесеци, забиљежена је нето добит од 1,1 милион марака.

"Ново тржиште које смо отворили, тржиште Саудијске Арабије, је перспективно тржиште и обећава да ће производња „Мире“ расти и то у двоцифреним бројкама већ идуће године", навела је Марица Видаковић, директорица „Мире“.

Руководство је задовољно овдашњим законским прописима, условима рада и сарадњом са ресорним министартсвом. Министар Предраг Глухаковић каже да ће се радити на усаглашавању прописа на нивоу БиХ.

"Морамо наше прописе хармонизирати, да оно што се дешава јер они извозе и у федерацију, и лидери су на подручју Српске, да покушамо наћи неке ствари код пореских да кажем даџбина, да то уједначимо", рекао је Предраг Глухаковић, министар трговине и туризма Републике Српске. 

"Ми имамо двије улоге овдје. Прво да обезбиједимо "Мири" да ради по својим захтјевима, и други је да се запошљава што већи број радника. Оба та елемента у нашем случају су испуњена", навео је Марко Павић, градоначелник Приједора.

Од 2003. године до данас у ову фабрику уложено је преко 30 милиона марака.