latinica  ћирилица
18/10/2016 |  15:54 ⇒ 17:11 | Аутор: РТРС

Дио процјењене штете воћарима надокнадиће министарство (ВИДЕО)

У Поткозарју се приводи крају берба јабука.
Воћари - Фото: РТРС
ВоћариФото: РТРС

С досадашњим резултатима "воћарске године" представници Удружења воћара Републике Српске упознали су и ресорног министра Стеву Мирјанића који је најавио исплату дијела новца након штете проузоковане мразом и скоро укидање ембарга на извоз воћа у Русију. 

Слободан Мајданац из Кијеваца код Градишке, послије касног мраза 26 .априла, не размишља о извозу воћа у Русију. Приоритерт му је да до краја године измири обавезе према добављачима хемијских средстава.

"Двадесетдвије хиљаде марака имам само за хемију, а што се тиче прихране и других улагања као што су резидба, нафта и одржавање воћњака, то нигдје не рачунам", рекао је Мајданац.

Дио процијењене штете надокнадиће министарство. У ком износу знаће се на крају године када буду познато колики је њен обим у свим областима пољопривредне производње.



"Тако да ту очекујемо доста велике штете и мораћемо све ове производње једнако третирати и покушати да помогнемо подједнако свим произвођачима", навео је Стево Мирјанић, министар пољопривреде, шумарства и водопривреде

Осим мраза воћари имају штету и због забране извоза у Русију. Намјеравају да надокнаду траже судским путем од Савјета министара, Агенције за заштиту биља БиХ и инспектората.

"Неко од те три институције је са својом администрацијом закаснио и нешто није благовремено одрадио тако да ће неко од тих институција морати један дио штете да нама намири", рекао је Драгоја Дојчиновић, предсједник Удружења воћара Републике Српске.

"Што се тиче нас све је отишло у Русију и имамо информацију од јуче да очекујемо сваки дан  о томе кад би могли поново са извозом да кренемо", додао је Мирјанић.

Воћари су се за помоћ обратили и дистрибутерима заштитних средстава. Њиховом апелу за сада се одазвало само неколико њих, који су цијену преузетих заштитних средстава умањили за 15 до 20 процената.