latinica  ћирилица
18/10/2016 |  16:01 ⇒ 17:10 | Аутор: РТРС

Семберски сточари извозе у Турску (ВИДЕО)

Семберски сточари су за протеклих пет мјесеци испоручили око 5000 товљених јунади предузећима која извозе у Турску.
Извоз стоке - Фото: РТРС
Извоз стокеФото: РТРС

На овај начин су ријешили проблем вишка товних грла због којх су претрпјели велике губитке, када је, због малверзација појединих откупљивача, заустављен извоз меса у Турску. Иако откупном цијеном нису задовољни, кажу, боље је продати него држати стоку и стварати нове трошкове . 

Сточар из семберског села Амајлије, Васо Дикић испоручио је клаоници 35 грла која су достигла потребну масу од 600 -800 килограма. Продајом утовљне стоке, створио је услове за нови производни циклус.

"Ове године је ишло добро, негдје од шестог мјесеца кренуло је. И за сада је добро. Не трошимо храну као што смо прошле године задржали бикове и трошили храну, иостали рано без хране’’, рекао је Дикић.

Откуп товне јунади, припрему меса и транспорт, организовало је турско предузеће “Етат ет”, путем кога ће до краја године бити извезено 5.700 тона јунетине.

"Нисмо баш најзадовољнији цијеном која је била у протеклом периоду, али смо задовољни што смо продавали и наплаћивали на вријеме . Исплате су биле до седам дана", навео је Љубиша Стевановић из Амајлија.

Семберски сточари вјерују да ће редован откуп товне јунади стабилизовати домаће тржиште и обезбиједити бољу зараду. Посљедњи контингент продавали су по четири марке 10 фенинга до 4.20, у зависности од квалитета , што је за 50 ф мање него прошле године .

"Најважније је да је редовно плаћање, олакшано је људима, могу да купују репроматеријал, да сију пшеницу , да ураде јесење радове’’, додао је Стевановић.

Сточари се надају да ће од идуће године бити више заинтересованих откупљивача за извоз меса из БиХ јер се најављује могућност извоза око 15 000 тона у Турску.