latinica  ћирилица
18/10/2016 |  16:01 | Аутор: РТРС

У новој влади нема мјеста за Хасанбеговића

Хрватска добија новог министра културе, након што је предсједник ХДЗ и будући премијер Андреј Пленковић ријешио да смијени Златка Хасанбеговића са те позиције, сазнаје Јутарњи лист.
Хасанбеговић 1998. на проусташком протесту (фото: portalnovosti.com) -
Хасанбеговић 1998. на проусташком протесту (фото: portalnovosti.com)

На мјесто човјека чији је кратки мандат био испуњен бројним скандалима, махом повезаних са усташтвом, доћи ће Нина Обуљен Коржинек, незванично сазнаје загребачки дневник.

Пленковић ће име нове министарке објавити данас поподне на Предсједништву ХДЗ-а.

Загребачки листи истиче да је одлука о смјени већ предочена Хасанбеговићу.

Подсјетимо, Хасанбеговић је у центар пажње доспио након што је осванула његова фотографија са усташком капом на глави, као и она са недавне прославе прогона Срба из Хрватске, када се сликао са хрватском заставом са усташким симболима, а није се либио ни да срамно релативизује ужасе које су усташе починиле у Јасеновцу.

На његово мјесто долази Нина Обуљен Коржинек, која је од 2006. до 2011. била помоћник министра и државни секретар у Министарству културе када је министар био Божо Бишкупић.

Ипак, Хасанбеговић неће дуго бити без ухлебљења, барем по писању портала Индекс.хр који наводи да ће он бити ХДЗ-ов кандидат за градоначелника Загреба!

Политички филозоф Жарко Пуховски је за тај портал рекао да "уколико не дође до дубље сарадње ХДЗ и Милана Бандића, нови кандидат за градоначелника Загреба испред најјаче хрватске партије биће управо Хасанбеговић". Ипак, за сада је то у домену теорије и политичких калкулација, мада Пуховски каже да би "Хасанбеговић такву понуду прихватио са весељем".

Извор: Јутарњи/Индекс.хр